Бившият президент на САЩ Бил Клинтън е в София като домакин на Глобалната инициатива на Клинтън (CGI). Събитието събира на едно място лидери от целия частен и публичен сектор с цел да се открие решение на належащите глобални предизвикателства.

Сред участниците в инициативата се отличават имената на Кирил Домусчиев, президент и главен изпълнителен директор на Хювефарма и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ); Гари Макгуигън, главен директор по риска и президент, Global Trade, ADM, д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, съосновател, бивш председател и член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България; Стефан Майхснер, финансов директор, MPC Energy Solutions; Евгения Пеева-Кирова, главен изпълнителен директор и съосновател на Crisp Labs, основател и член на борда на Teach For Bulgaria и Сам Стивънс, изпълнителен директор на фондация ABinBev.

"Бил Клинтън създава инициативата с вярването, че всички заслужават шанс да успеят и че се справяме по-добре, когато работим заедно. Неговото лидерство е помогнало на милиони хора да построят по-добро бъдеще за себе си и своите семейства. Светът нямаше да е такъв, какъвто е днес, ако Бил Клинтън го нямаше", посочи Кирил Домусчиев.

Клинтън подчерта, че е от изключителна важност младите хора да са активни, защото само по този начин може да се постигне модерен и демократичен начин на живот.

Балканският полуостров е критичен регион в челните редици на много от предизвикателствата, с които CGI се стреми да се справи, включително продоволствена сигурност, равенство между половете, образование, изменение на климата и др.

Утрешното свикване ще проучи начини за справяне с тези предизвикателства и възможности за действие, изграждане на нови, гъвкави партньорства и концентрирани действие преди срещата на CGI 2023, която ще се проведе на 18-20 септември в Ню Йорк.

Създадена от президента Клинтън през 2005 г., CGI изгради общност от дейци, които заедно предприемат действия по най-належащите предизвикателства в света. CGI работи с партньори за разработване на ангажименти за действие — нови, специфични и измерими решения.

На срещата през 2022 г. — първата от шест години насам — членовете на CGI общността поеха повече от 140 ангажимента за действие, които ще подобрят достъпа до здравеопазване, ще подобрят устойчивостта, ще създадат възможности за заетост, ще подкрепят презаселването на бежанци и др. Президентът Клинтън беше първият действащ президент на САЩ, който посети България като действащ държавен глава през ноември 1999 г.

По време на управлението на президента Клинтън България беше стратегически съюзник, особено по време на войната в Косово, когато Съединените щати ръководиха международна коалиция за спиране на гоненията на косовски албанци.

България подкрепи политиките на НАТО в Косово, по-специално въздушните удари през 1999 г., които доведоха до изтеглянето на югославските сили от Косово, преди страната да се присъедини към НАТО през 2004 г.

По време на мандата си президентът Клинтън също настояваше за търговски споразумения за насърчаване на американските инвестиции в България и засилена помощ по Програмата за подкрепа на източноевропейската демокрация (SEED) за напредък по фундаментални икономически и политически реформи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук