Има няколко протеина, които изграждат структурата на вируса. Има един по-голям, с който вируса се адаптира. Вирусът се променя постоянно, за да се адаптира и да прониква по-добре в организма. Това заяви епидемологът доц. Андрей Чорбанов в студиото на "Здравей, България" по Нова тв. 

"Има няколко протеина, които изграждат структурата на вируса. Има един по-голям, с който вируса се адаптира. Вирусът се променя постоянно, за да се адаптира и да прониква по-добре в организма", обясни той.  

"По-голяма способност има да заразява, по-бързо се разпространява. Това е нормалният път на вируса, който преминава през много движения. Той не изчезва за два месеца, претърпял е много адаптации", обяви епидемологът.  

"Учените не смеят да коментират поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае че това, че една две, три или четири съставки са променени, не означава, че старият протеин се е променил", каза още той. 

Той бе категоричен, че мутациите на вируса все още не са такива, че да се говори чак за нов щам.

"Трябва да има доста съществени мутации, за да се говори за такова нещо", обясни проф. Чорбанов. 

"При нов щам може да се заразиш повторно, но тук не става въпрос категорично все още за нов щам. Това е нова болест, но това не се случва толкова лесно. Този щам кодира 92-93% от първия SarS вирус от 2002-2003 година. Дори и да затвори Великобритания, фактът, че го има в други страни, означава че това няма да спре", каза той. 

"Трябва да се потърси чисто научен механизъм, с който да се разбере какво ново ще ни донесе тази мутация. В България има няколко апарата, които могат да направят така. Този вирус обаче трябва да се изолира, което е проблем. Ако се направи масово тестване, това ще направи нещата по-сложни", допълни проф. Чорбанов. 

Той обясни, че ваксините в годините се променят, но масовата ваксинация не е започнала

Според него обявяването на новия щам има пряка връзка с Брекзит.

"Някакси Брекзит стана автоматичен", посочи той. 

"Има нови неща, които се разбират - смъртността пада драстично. Правят се различни прогнози в кои държави могат да се отслабят мерките. В третия свят има абсолютно затворени държави, но има и такива, в които няма никакъв режим", заключи  експертът.