Доц. д-р Цветан Минчев е началник на отделението по Гръдна хирургия в "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда". Завършил е Медицинския университет в София. Придобива специалности по „Обща хирургия“ и „Гръдна хирургия“.

Преминал е през редица квалификационни курсове и има специализация VATS Master class за видеоасистирана торакоскоспка хирургия в Истанбул, Турция.

Той е първият български хирург със сертификат за роботизирана хирургия Da Vinci в областта на Гръдната хирургия, получен в Атланта, САЩ.


 
- Доц. Минчев, промени ли пандемията работното ви ежедневие?
 
- Да, динамиката в отделението по Гръдна хирургия в "Аджъбадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда"  сериозно се промени. По време на пандемията повечето останали големи болници се посветиха на лечението на пациенти с Ковид-19 и затвориха пулмологиите, клиниките и отделенията по Гръдна хирургия. В тази ситуация единствено ние продължихме да работим и медицинският персонал се натовари сериозно.
 
Ковид-епидемията обаче подейства и като скрининг профилактика за рака на белия дроб. В последната година заради нея правим повече рентгенови снимки и скенери на белия дроб и два пъти по-често диагностицираме заболяването. Успяваме да хванем някои от случаите в начален стадий и успешно оперираме пациентите с робота Da Vinci. В "Токуда" правим средно по две такива операции на седмица.
 
- А колко операции с Da Vinci имате в практиката си досега?
 
- В последните две години с екипа ми направихме над 150 оперативни интервенции с Da Vinci не само на онкологични заболявания, а и на заболявания, включващи целия обем на гръдната хирургия - медиастинум, плевра, хранопровод, диафрагма, перикард и бял дроб. Съществуват и още някои интервенции, който не съм правил с робота, но вярвам, че ще ги осъществя. В "Токуда" вече разполагаме с последното поколение Da Vinci, който, знае дори повече, отколкото хирургът може.

- Защо роботизираните гръдни операции се понасят леко от пациентите? Каква е разликата с класическите, отворени операции? 
 
- При отворените операции разрязваме три или четири групи мускули на гръдната стена и отваряме междуребрието със мощен екартьор от поне 20-30 см. В тези случаи оперативната травма е много голяма.
 
С Da Vinci обаче достъпът е изключително атравматичен. Работим през 3-4 отвора по 8 мм и един от 13 мм, който разширяваме леко за изваждане на резецирания компартимент. Допълнително обезболяваме отворите и правим интраплеврален блок. Щастлив съм, че откакто работя с Da Vinci, успях да съкратя времето за белодробни резекции с робота под времето за отворена операция.
 
Другото голямо предимство при операциите с Da Vinci е много по-бързото възстановяване. При роботизирана хирургия може да дехоспитализираме пациент и на третия ден след интервенцията, но ние се съобразяваме с постоперативния болничен престой, определен от Здравната каса.  
 
- Покрива ли Националната здравноосигурителна каса гръдните операции с Da Vinci?
 
- Да, от един месец роботизираните операции се покриват от Националната здравноосигурителна каса на разрешителен режим не само за гръдна хирургия, но и за коремна хирургия и урология в обем от 300 оперативни интервенции годишно, предимно за онкологични болни.
 
- Какво е процентното съотношение между отворените гръдни операции, миниинвазивните операции и тези с робота Da Vinci при рак на белия дроб във вашата болница?
 
- При рак на белия дроб съотношението е 10:10:80 в полза на Da Vinci. От две години при нас белодробните резекции за рак са предимно роботизирани. Но има и много сложни за изпълнение отворени операции, при които използването на робота не е подходящо.
 
- Какви белодробни тумори сте в състояние да отстранявате с помощта на Da Vinci?
 
- Почти всякакви до 4-5 см, включително и маншетни резекции. Подходящи пациенти за операция с Da Vinci са тези с карциноми на хранопровода и кардията в операбилен стадий, където и коремната, и гръдната част от операцията правим с роботизирана хирургия. Неподходящи са пациентите с тумори, инфилтриращи критични за резекция медиастинални структури.
 
- При кои неонкологични заболявания във вашата област може да се прилага робот-асистираната хирургия?

- При невриномите, кистите (включително и ехинококозата), перикардните кисти, тимусните тумори, миастенията, доброкачественни заболявания на хранопровода, диафрагната и гръдната стена.
 
- Вие сте първият български хирург, сертифициран за гръдна хирургия с Da Vinci. Помните ли първите си операции с робота през лятото на 2019 година?

- Първите операции бяха на жени с белодробен рак и не сме имали никакви нито интраоперативни, нито следоперативни проблеми. Дори в онзи начален етап не подбирах лесни случаи.

Да оперирам с Da Vinci беше моя мечта, която се превърна в реалност благодарение на ръководството на болницата и на целият екип, с който работя. Да се овладее техниката на роботизираната система Da Vinci не беше трудно, но тренировките на екипа бяха наистина много. Прекарахме дълги  дни  пред тренажора.

- Във вашето отделение вие се борите с едно от най-коварните заболявания - рака на белия дроб. Кой  е застрашен от него?
 
- Всички за застрашени, дори младите хора, дори непушачите. Но, по принцип, рисковата група са пушачи над 50-годишна възраст, мъже, работещи в силно замърсена среда. Отношението на пушачи към непушачи е 75% към 15%.
 
- Възможна ли е профилактиката на това заболяване? Кои са симптомите, на които всеки трябва да обърне внимание?  
 
- Профилактиката е свързана с избягване на рисковите фактори. Най-често неглижираният симптом е промяна в характера на кашлицата при пушачите. Друг чест симптом е кръвохрака или жилки кръв във храчките. Промяна в гласа  и силния задух са късни симптоми и говорят за напредване на рака.
 
- В какъв стадий на рак на белия дроб идват пациентите при вас? Обичайно ли е да получат грешна диагноза след преглед при личния лекар?
 
- Повечето пациенти идват в напреднал стадий и са само за стадиране и биопсия. До тази ситуация се стига и защото самите пациенти са подценили симптомите си, и поради неглижиране на основни показатели от страна на някои колеги.
 
Обикновено диагнозите се въртят около пневмония и алергия при медиастиналните синдроми. При пневмония, която не реагира на адекватно лечение, е наложително да се направи компютърна томография, но това изследване не винаги се извършва. Пациентите са лекувани 2-3 месеца, докато попаднат при нас за оперативно лечение.
 
Когато първично попаднат при нас и се диагностицира рак с образно изследване, реагираме много бързо. Около 20-30% от пациентите са кандидати за операция и радикално хирургично лечение.