Слънцезащитните средства трябва да са не само с висок фактор (SPF 50+) и да са водоустойчиви, но и да не се отмиват от потта, която обилно се отделя в горещото време. Това важи особено за спортуващите хора, предупреждава доц. д-р Румяна Янкова, дерматолог и алерголог от Пловдив, инициатор на “Детска Евромеланома” - част от европейската кампания “Евромеланома” за диагностициране на кожни новообразувания, пише Труд бг.

Когато кожата е намазана с тънък слой слънцезащитен препарат, потта, отделяна от милионите потни жлези по тялото, го “избутва” и големи участъци остават на практика без защита.

Затова препаратите, използвани от спортуващите, а и въобще от хората, които се потят повече, трябва да бъдат или с плътна текстура, или с минерален състав, който осигурява тази плътност в определена степен, обяснява д-р Янкова.

Напоследък обаче в медицинската литература се говори, че трябва да има баланс между степента на изпотяване и необходимостта от фотозащита, защото прекалено плътният слой препарат ще “запечата” кожата и ще наруши степента на изпотяването. А то осигурява нормалната ни терморегулация. В някои случаи се прилагат антиперспиранти за намаляване на изпотяването и след това - фотозащитен продукт.

Много чест проблем за дерматолозите е акнето, при което има запушване (оклузия) на порите - устието на космено-мастния фоликул.

Самото слънце доста често предизвиква запушване и това е една от причините през есента акнето да се влошава. Ултравиолетовите лъчи предизвикват засилено образуване на рогови клетки, включително и в космените фоликули, със съответното образуване на комедони.

В този случай, ако се прилагат по-плътни слънцезащитни препарати, те имат оклузивно действие. Получава се взаимодействие между ултравиолетовите лъчи и слънцезащитния препарат.

Поради тази причина производителите на специализирани препарати предлагат продукти с по-различна текстура - порьозна и лишена от мазнини, за да се избегне допълнителното запушване на порите. Върху тях задължително се поставя знак “oil free”.

Интересен феномен е пигментацията. На нея се обръща особено внимание през последните години. Става дума за пигментацията, предизвикана от определени продукти и компоненти в тях. Това се случва много често, когато в продуктите има химичен агент.

Напоследък се експериментира с т. нар. широкоспектърни фотозащити - не само срещу ултравиолетовите А и В лъчи, а и срещу високоенергийната синя светлина, която е извън ултравиолетовия спектър (с дължина на вълната 400-500 nm). Тя е вредна за зрението.

Трябва да има баланс между употребата на слънцезащитни продукти, ползването на сянка (но не на чадъра на плажа, който осигурява само една трета от защитата) и предпазването от синята светлина. Малко хора знаят, че тя прониква и през прозорците, предупреждава доц. Янкова. Затова не може човек 8 часа да стои на 50 см от прозореца и да си мисли, че е защитен.