Ваксината е достатъчно ефективна - 94,1%. Хората, които желаят, могат да се ваксинират без притеснения. Ще изградят имунитет.

Това заяви в ефира на Нова тв доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести относно пристигащата днес в България ваксина на "Модерна".

По думите й тя се поставя не на 21 дни, както тази на "Пфайзер", а на 28. 

"По-вероятно е след първото ваксиниране вече хората да не са преносители на вируса. Все пак науката се базира на доказателства, за момента няма такива", каза тя. 

Всеки медицински продукт е придружен от кратка характеристика. Винаги алергичните реакции са едно от противопоказанията. Няма как да не се споменат там. Ваксината все пак няма специални противопоказания", заяви Гломб.

По думите й би следвало да има списък само с желаещите да се ваксинират, а не и с резерви. "На този въпрос трябва да отговорят от Щаба по ваксинирането", заяви тя.

Според нея всички фази и правила са много ясно разписани от Щаба. 

"Според учени няма да има колективен имунитет през 2021 година. Изисква се технологично време за направа на толкова ваксини, а и се изисква психологично време, за да се осъзнае, че по-опасен е вирусът, не ваксината", каза тя.

"Смятам, че вървим с нормален темп на ваксиниране. Любопитна съм да чуя как се чувстват хора след ваксинирането от първо лице, освен стандартното зачервяване и болка на мястото на ваксината", каза тя.

Ваксината на Астра Зенека е подобна на другите две. Няма съобщение за остри реакции от нея", каза тя. 

По думите й има трайна тенденция надолу на новозаразени с коронавирус, въпреки новия щам на заразата. "Много страни при спад си получиха отслабване на мерките и веднага цифрите скочиха", призна тя и добави, че не трябва да отпускаме ограниченията.