Вярно е, че през лятото личните лекари настоявахме пациент да проявява поне четири симптома на коронавируса, за да го изпратим да си направи PCR тест. Но тогава нямахме достатъчно опит, нямахме антигенни тестове, а сегашната ситуация изисква да се промени стратегията.


Мисля, че вече е достатъчно човек да прояви поне два симптома, за да му дадем направление за тест, защото пет симптома ми се струват твърде много. Това заяви в предаването "Лице в лице" доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

"Маските трябва да се носят там, където трябва. Не виждам какъв е проблемът някой да си сложи маската, когато влиза в магазина за 15-20 минути" отбеляза д-р Киров.

"Бързо трябва да установим хората, които имат дори минимални оплаквания, и всичко да минава достатъчно бързо и да не се налага тежко лечение и бързо да се поставят под карантина.

Като забавим този темп, за единица време ще има по-малко хора, които ще се нуждаят от по-сериозно лечение, така ще се намали и натискът върху болниците", заяви д-р Киров и уточни, че бързите тестове могат да станат до 20 минути и те могат да се извършат във всяка една лаборатория, което пък ще скъси пътя на пациента до изследването.

Той посочи още, че бързите тестове са и два пъти по-евтини от PCR тестовете

Не мога да разбера как така властите ще овладеят ситуацията... никой не може да спре или овладее този вирус.

Сега всички чакат ваксина през април-май, но все още няма нищо гарантирано на сто процента. Нямаме специфично лечение, нямаме ваксина... единственото, което можем да правим, е бързо да намираме заразените и да ги изолираме, сподели докторът.

По думите му лекуването по телефона е практика на личните лекари от около двайсет години.

Вече 20 години ползваме този начин на комуникация. Добрият лекар преценява и при един такъв контакт докъде може да се разпростре до действията си и, ако трябва, ще каже на пациента си да отиде при него, посочи той.

В заключение д-р Любомир Киров вметна, че ако ситуацията в страната продължи да се влошава, много е вероятно предаването на Цветанка Ризова от "Лице в лице" да си смени името и да стане "Маска в маска".