"България остава в периферията на процесите, свързани с бури и гръмотевици в Централна Европа. Над страната ни ще премине циклон, който ще докара втората гореща вълна. Днес и утре ще е най-топло." Това заяви пред БНТ климатологът доц. Георги Рачев.
"В повечето места в страната температурите ще варират 34-38 градуса. В Сандански живакът може да достигне 39 градуса", прогнозира още Рачев.

Според него синоптичната обстановка рязко се промени. "Преди 24 ч можеше да прогнозираме, че днес и утре ще валим но сега прогнозата е променена. В четвъртък ще ни ударят първите градушки", посочи топсиноптикът.

Той заяви още, че в момента времето в България е нормално за този период от годината. В неделя температурите ще бъдат възможно най-ниските. От вторник времето ще започне пак да се затопля.

Рачев даде страхотна прогноза и за София, където почти няма да има валежи и ни очаква само слънце. "Единствено в неделя в столицата може да превали, но това нещо може да се каже в четвъртък и петък", изтъкна климатологът.

Той заяви, че се очаква август месец да бъде малко по-топъл от нормалното. "Веднъж на 3 години септември месец не е хубав за море. В повечето случаи през този период е най-приятно да се ходи на море. И тази година през септември се очертава идеално време", прогнозира Рачев.

"Американците дадоха първи прогнози за след 6 месеца, за зимата. Ще има сериозни студове за периода на Йорданов ден. Подобни на тези, които бяха през миналия сезон. Тази прогноза за 6 месеца напред не съвпада много с моята кристална топка, но можете да ги следите, да видим дали ще познаят", завърши Георги Рачев.