ДПС сезира европейските институции за скандалната „грешка“ на журналистката от bTV Канна Рачева, съобщава "Монитор". 

От ДПС посочиха, че позицията им е изпратена до Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК по Ценности и прозрачност, Дидие Рейндерс-член на Европейската комисия, отговарящ за правосъдие, Дачиан Чолош-Председател на Групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, София ин'т Велд-евродепутат от "Обнови Европа”, председател на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права на ЕП и координатор на групата "Обнови Европа" за Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Сигналът е получен и от Рамона Стругариу-евродепутат от Групата "Обнови Европа", член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, докладчик за "Обнови Европа" по резолюцията относно принципите на правовата държава и основните права в България, Ханс Ван Баален-Президент на партията АЛДЕ.

В сряда при отразяване на протеста пред Съдебната палата с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев Рачева допусна скандален гаф, като в края на репортажа, в обобщението си по искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на главния прокурор, вместо името на обвинител №1 тя заяви, че щяла да се гледа оставката на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Случилото се предизвика остра позиция от страна на ДПС, като движението настоя за извинение и от медията, и от Рачева. В позицията си от ДПС посочиха, че „с нарастваща тревога наблюдават все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир и по-специално в bTV“.

Според тях в емисията новини на bTV в 19 часа на 21 октомври е премината и последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация. От ДПС подчертаха, че не биха приели опити за замитане на този скандален акт "под килима" с оправданието, че това е лапсус или каквото и да е от този порядък. 

В отговор, по-късно вечерта в четвъртък, от bTV се извиниха. Това е поредната изцепка на Рачева в ефир, която в края на юли в централната емисия новини заяви по повод протестите в чужбина: „Аз за протестите в чужбина не знам.... ако трябва, ще си измисля“. Въпреки това от bTV определят случилото се като "неволна, човешка грешка на езика".

И поднасят извиненията си на почетния председател на ДПС, отхвърляйки "всякакви твърдения за преднамереност".

Засега извинение от Рачева няма.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ