Търговище беше последната област у нас, където нямаше заразени с коронавирус. От днес и тя е на картата на заразата в България.

53-годишен мъж с. Зараево, община Попово е първият разболял се от вируса. Преди да бъде хоспитализиран са му направени 2 броя експресни тестове от различни видове. Резултатите са били отрицателни. Приет е за лечение във Второ вътрешно отделение на областната болница.

В деня на приемането му е взета и проба за PCR-тест. След изследване в референтната лаборатория по вирусология при УМБАЛ "Света Марина" - Варна. Полученият в 20 часа на 8 май резултат е бил положителен, съобщи в профила си във Фейсбук областният на Търговище Митко Стайков.

Пациентът е в умерено увредено състояние, докладва управителят на лечебното заведение д-р Иван Светулков по време на спешно свиканото от областния управител заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

При мъже се наблюдава начална дихателна недостатъчност. От тази сутрин вече няма температура. Пациентът диша самостоятелно, като се подава допълнително кислород през маска.

Днес са взети проби за PCR- тест на контактните лица от семейството на заразения пациент. Резултатите ще бъдат готови в началото на седмицата. Дотогава ще бъдат карантинирани в домашна обстановка. Направени са им, и бързи тестове за коронавирус, резултатите са отрицателни.

Карантиниран в отделението е и персоналът, работил в периода от получаване на положителния резултат до момента. Предстои да се вземат проби на всички тях и контактните им лица.

Към днешна дата в отделението се лекуват още 7 пациенти", съобщи шефът на болницата. Другите 7 пациенти ще бъдат обслужвани от различен персонал. Създадена е организация за пълна изолация на пациента с COVID-19 и обслужващия го персонал.

МБАЛ-Търговище разполага с достатъчни количества лични предпазни средства. Работи се съгласно всички изисквания и препоръки за безопасност.

Взети са мерки и спрямо работното място на съпругата на заразения - шивашка фирма в Попово, където тя е работила с около 30 души.