За седем години държавата прави три опита за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност от затворника милионер Георги Вълев. На 21 юни 2018 г. в Окръжния съд във Велико Търново е насрочено поредното, трето дело на комисията „Антикорупция“, сочи справка в „Държавен вестник”.
Искът е за 3 611 169 лв. за 41 имота и парични суми на Вълев и на жена му Анелия, придобити от дейности, за които не са успели да докажат трудови доходи, пише "Борба". 

През 2011 г. Окръжният съд запорира 54 имота за близо 10 млн. лв. по искане на комисията за отнемане на незаконно имане и като обезпечение в полза на държавата. Тогава Вълев още не е осъден. През 2016 г. пак Окръжният съд освобождава 13 имота и вдига наложен запор върху дружествени дялове във фирми и над 7 автомобила – леки и товарни, защото са били закупувани с доказани доходи.

През февруари 2018 г. комисията, която вече се нарича „Антикорупция“, внася нов иск в Окръжния съд за конфискация на 41 имота за над 3,6 млн. лв. Георги Вълев вече е в затвора с влязла в сила доживотна присъда без право на замяна за поръчителство на две поръчкови убийства от групата „Килърите” – на адв. Петър Лупов и шуменския предприемач Румен Рачев и за лихварска дейност. Всички имоти и пари, които се иска от съда да бъдат конфискувани в полза на държавата, са описани подробно в „Държавен вестник” от 24 март т.г. в съобщение на Великотърновския окръжен съд.

Ще вземе ли държавата имотите по морето – в Царево и Слънчев бряг, и на каква цена?
През 2011 г. е наложена възбрана върху 20 дка в Царево на фирмата „Саут коуст инвестмънт“ ООД, в която Анелия и Георги Вълеви са съдружници. Теренът е бил купен през 2005 г., а пазарната му оценка е 6 млн. лв. Имотът е за ваканционно селище „Сънрайз вилидж блок А“. През 2016 г. съдът вдига възбраната върху този имот на брега на Черно море. Цена не е посочена. Сега „Антикорупция“ иска конфискация на 686 495 лв. действителна стойност от разпореждане с… 14 дка в Царево и отделно още 161 830 лв. от 788 кв. м в промишлената зона на Царево. Не става ясно как терен от 20 дка с пазарна оценка от 6 млн. лв. за седем години е станал два парцела с такъв размер и с такава цена.

За пръв път в този иск до съда на „Антикорупция” се посочва и имот в Слънчев бряг. Двата парцела са с по една втора идеални части от по 8238 кв. м, а действителните суми от разпореждането с тях са по 648 770 лв. И двата терена са от 2004 г., но единият е от юли, а другият от септември. Одобрени са с една заповед на кмета на Несебър от май 2004 г. Сега се иска и отнемане на 3 дка в село Резово, община Царево. Теренът е пета категория и с ограничения по Закона за биологичното разнообразие.
Търговската къща в центъра на В. Търново сред най-скъпите имоти – 800 000 лв.

Да се отнеме в полза на държавата целият втори етаж от 112 кв.м в центъра на В. Търново, известен като Търговската къща и съпружеска общност на Вълеви. В определението на съда от 2011 г. за този имот е посочена стойност от 800 000 лева. Няма данни през 2016 г. съдът да е го е освободил от възбраната и през 2018 г. се иска неговата конфискация. От Анелия и Георги Вълеви сега държавата иска да отнеме още 137 кв. м имот на ул. „Иван Вазов” 33 в старата столица, къща и земя върху обща площ от 1500 кв. м в еленското село Давери, нива в село Палици, изоставени ниви на различни места в Еленско от над 50 дка, дворни места в свищовското село Горна Студена, широколистни гори в Стражишко, къща и стопански постройки в Добри дял, жилище в кв. „Картала” и т.н.

Няколко нотариални акта трябва да бъдат обявени за недействителни, ако съдът уважи искането за това на „Антикорупция“. Почти всички са от 2007 г. Тогава Анелия и Георги Вълеви продават на фирмата „Поликомерс – Г“АД една втора идеална част от 1422 кв. м, 919 кв. м на ул. „Теодосий Търновски“, имот в Арбанаси от 842 кв. м – къща и стопански постройки, 9 дка ниви в Големаните, трябва да се развалят и имотни сделки в Джулюница и Килифарево. В иска на комисията са описани още десетки ниви в села и махали в областта, които подлежат на евентуална конфискация.

Мистерии около банкови заеми и купуване на дялове от фирми
146 149 лева е действителната сума по банков заем и овърдрафт по кредит от 2007 г., които Вълев трябва да върне на държавата. 42 100 лв. е реалната цена от разпореждане с хранителен магазин на ул. „Велики Преслав“ във В. Търново, 4000 лв. са получени от гараж, 10 250 лв. от придобит имот в Павел, други хиляди левове от различни имоти в страната иска да бъдат конфискувани в полза на държавата комисията, защото са с недоказан произход.

5000 лв. са били получени от 500 дяла от капитала на „Европа Палас“, 36 355 лв. от продажбата на 251 дяла от „Венид – Съни – инвестмънт“. Сега няма искане за конфискация на капитала на „Премиер Еърпорт“ ООД и върху дяловото участие на Вълев в още няколко търговски дружества. Запорите върху тях са били вдигнати през 2016 г. Преди две години са освободени и 7 автомобила на Вълев. Сега се иска отнемане на 10 200 лева, колкото е действителната сума, получена от продажба на товарен мерцедес.
Така на практика излиза, че затворникът Вълев не е беднякът милионер, а две години е имал възможност да оперира с имущество, на което запорите и възбраните са вдигнати. Защо тогава той води куп дела в момента и по бедност му назначават служебни адвокати, а в декларациите си обявява, че няма никакви доходи? На този въпрос трябва да отговори държавата.