Официални делегации от над 20 държави са посетили българския павилион на ЕКСПО 2008, за да проучат възможностите за туризъм, балнеолечение и инвестиции у нас. Световното изложение се провежда в испанския град Сарагоса, като участието на България бе поверено на Международен панаир — Пловдив. Изложението е с мото «Вода и устойчиво развитие», предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
Сред ВИП-гостите са били пратеници от Африка, Азия, Европа, Южна Америка. Най-голям интерес са проявили представителите на Ангола, Казахстан, Кипър, Китай, Куба , Мароко, Мексико, Словакия, Турция. Две  делегации от Русия, ръководени от губернатора на Московска област и от директора на Експоцентър-Москва, също са направили визита в павилиона на България, за да се активизират контактите между двете държави в областта на туризма и инвестициите, съобщиха от пресслужбата на панаира.
Българската експозиция е разположена в павилион с площ 267 кв.м., на които се представят природни и културни забележителности, уникалните водни ресурси на страната, вековните традиции и модерните начини за тяхното използване, както и даденостите за различни видове туризъм с акцент върху СПА-туризма. Нашият павилион е сред най-авангардните на ЕКСПО 2008 със своята фасада, върху която са изобразени буквите от кирилицата, с аудио-визуалните ефекти, с водните завеси и с видеостените, където се прожектират филми за България. Експозицията е номинирана за наградата за дизайн, която ще бъде присъдена от организаторите на ЕКСПО 2008 през септември.

Средно 5000 посетители дневно разглеждат павилиона, а в почивния ден събота гостите на изложението са най-много и броят им достига 8000. Много от посетителите искат координати на туроператорски фирми, за да отидат на почивка в България. От страната се интересуват и представители на туристически агенции. В момента се провежда анкета за познаваемостта на България като туристическа дестинация. /БЛИЦ