Потресаващи случаи на домашно насилие бяха оповестени днес в Пловдив на пресконференция на фондация „Джендър алтернативи”. Първият случай визира старец, който дълги години бил тероризиран от дъщеря си. Към момента тя е на около 40 години и живеела в дома на баща си.
87-годишният пенсионер бил в потрес от непрестанните и денонощни алкохолни сбирки, които пияницата организирала. Тези оргии не давали на човека да мигне и постоянно го притеснявали. Накрая той сам потърсил помощ във фондацията. Дядото бил провокиран от думите на дъщеря си, че го чака да умре и нямала търпение да играе хоро на гроба му. Преди това старецът многократно викал полиция, за да укроти алкохоличката и да озапти компанията й. Въпреки, че ченгетата предупреждавали жената, тя не спирала да пие и да му прибира до стотинка пенсията. Така бащата станал тотално зависим от дъщерята и трудно се решил да потърси помощ. Той отказал да съди дъщеря си, защото го било срам от хората. Рада Еленкова от фондацията обясни, че ако все пак подобни жертви на домашно насилие се съгласят да водят дела, то обикновено те биват подложени на още по-голям терор от насилниците. В такива случаи специалистите са безсилни и вероятно дядото ще продължи да живее в досегашния си кошмар. 

Вторият случай, който бе оповестен, е на агресивен адвокат, който биел жена си от ревност. Той постоянно от години слагал ръка на доходите и харчовете на съпругата си. 50-годишната жена не издържала на физическия и психически терор и подала молба за развод. Тя разказала във фондацията, как години наред съпругът заграбвал доходите й, а всичко, свързано със семейния бйджет, било контролирано единствено и само от него. Жената е потърсила психологическа помощ във фондацията, уплашиа се е, след като съпругът прибегнал вече и до физическа саморазправа и й ударил два шамара. Обяснил, че я бие, защото я ревнува. След няколко месечни срещи с психолог дамата решила да се разведе. Само едно от децата на семейството подкрепяло майка си, другото смятало, че бащата е прав. За съжаление и родителите на жената настоявали тя да се върне при мъжа си.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ