За пореден път "Дунарит", едно от най-важните предприятия във военнопромишления комплекс на България, се превръща в дъвка в устата на армията от платени "журналисти" и тролове на съсипателя на КТБ Цветан Василев, в желанието им да заработят подхвърлените от Василев сребърници. 
Приватизиран на безценица от ексбанкера през далечната 2005 г. за едва 2 млн. лева чрез фирмата му бушон – "Дивал 59", след фалита на банката предприятието се оказа златната кокошка за избягалия в Сърбия престъпник. През годините преди затварянето на банката Василев използваше завода основно като "гара-разпределителна" за десетки милиони лева, отпускани формално като кредити от КТБ, но заминавали оттам по други „проекти“ на мустакатия Остап Бендер. Така натрупаният дълг от цели 90 милиона лева, макар предвидливо срещу него да не беше заложено имущество на "Дунарит", се оказа проблемен за Василев при рухването на пирамидата. Защото за разлика от повечето кухи фирми-бушони срещу това задължение в случая все пак стояха реални машини и работещо предприятие.

През периода на квестурата обаче Василев набързо реализира поредица от "прихващания", чрез които на хартия дълговете бяха стопени и така дружеството се отърва, макар и формално, от това да връща парите на банката, макар делата за разваляне на прихващанията да продължават и досега. Което пък затвърди позицията му на черна каса, осигуряваща луксозния живот на габровския Бърни Мадоф в Сърбия. Но не само неговия. Чрез свежите пари, постъпващи всеки месец от "Дунарит" в джобовете на фараона – чиннопреклонно доставяни му от ръководството на завода в лицето на Никола Киров, Кръстю Кръстев и Тодор Трифонов, бяха захранвани, и все още са, цялата армада от медийни клакьори, интернет-тролове и приказливи в телевизиите ехидни адвокати на Василев. С дежурната мантра – Василев добър и невинен херувим, КТБ перфектна банка, а прокуратурата и Пеевски – лоши.
 

Изданията на Прокопиев лижат подметките на Цветан Василев

Същата схема като при гнилата ябълка Румяна Ченалова - пречистила се в преддверието на Ада, получила просветление колко всъщност е праведна и превърнала се от символ на корупцията в протестърско знаме. Или като при Иво Прокопиев – забогатял криминално чрез „приватизацията“ и заврян до шията в далавери с пенсионни фондове и акции от ЕВН, но видите ли, бил много морален и чист, защото той и неговите медийни слуги така казали хиляди пъти. Той - праведен, всички останали, основно враговете му – главният прокурор, защото му търси отговорност за престъпленията, и Пеевски – конкурентът му издател, дяволи. Щеше да е смешно, ако не беше жалко.

И с Василев същото - говорене, говорене, говорене, докато мръсните крадливи ръце на завлеклия 5 млрд. лева от спестяванията на българите започнат да му се привиждат като помазани с благовонни масла. Разбира се, говоренето им спира до доклада на „Аликс партнърс“, до одиторските доклади на "Делойт", "АФА" и "Ърнст и янг", до доклада на парламентарната комисия за КТБ и до обвинителния акт против Василев, доказващи, и то не с празни приказки, а с факти, че банката всъщност изобщо не е била банка, а класическа пирамидална схема. Как да е иначе, след като дори и наглият Василев, и слугите му не могат да избягат от тези факти – стотици фирми преплетени една с друга и управлявани формално от шофьори, охранители, секретарки, техни роднини и приятели, са получили стотици милиони напълно необезпечени кредити! Главният прокурор ли е виновен за това, че паричният ресурс на банката е източен в свързани с Василев фирми, или Цветан Василев? Цацаров ли лиши хиляди български вложители от спестяванията им или самозабравилият се габровски шмекер? Пеевски ли, който няма и един лев кредити от КТБ, е разписвал резолюциите за раздаването на парите, или Василев? Пеевски ли е собственик и на "Дунарит", след като личната офшорка на Василев "И Еф Ви" държи акциите в „Хедж Инвестмънт България“, което пък доскоро беше собственик на „Кемира“, което пък е основен акционер с 99% в „Дунарит“? Доскоро, защото преди да вкара в схемата приятеля си Емилиян Гебрев, Василев увеличи капитала на „Кемира“ и изрита „Хедж“ за сметка на друго подставено лице – Иван Езерски и дружеството му „ТМН“. Защо Василев изрита „Хедж“ ли? Много просто – това дружество, което беше собственик и на „Авионамс“, има кредити към КТБ над 100 милиона лева! Да не е луд Гебрев да участва в далаверата, ако трябва да дава 100 млн. на банката? Но иначе „Капитал“ на Прокопиев го представя за достолепен „инвеститор“, борещ се с лошия Пеевски за „Дунарит“. Какъв Пеевски? През това време на „говорене“ Гебрев, въпреки наложените запори от НАП и КОНПИ върху акциите на „Кемира“ в „Дунарит“, тихомълком и с цялата си наглост се афишира като собственик, та дори пусна в регистъра и консолидиран финансов отчет, все едно „Дунарит“ е дъщерно дружество на „Емко“. При запорирани от държавата акции! Кой му ги продаде? Как? Защо Гебрев даде „заем“ от 10 млн. евро на „Дунарит“, при положение че заводът няма нужда от пари? За да се пробва да впише залог върху предприятието ли? Говоренето на клакьорите им обаче спира дотук, а „финансовите анализатори“ на Василев някак си си губят паметта, като трябва да анализират това...

А дали в Германия или в САЩ държавата би позволила завод за бомби да бъде „избомбен“ по този начин от един подсъдим за 146 престъпления и от друг „достолепен“ инвеститор? Друг път! Досега и двамата щяха да търкат наровете. Но свикналите да им се угажда „бизнесмени“ като Гебрев и Василев – единият фактурист-посредник на входа и на изхода на ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“, другият финансов измамник, явно смятат, че всичко им е позволено.
Всичко това обаче са подробности. Ордата от захлебили медийни орки, начело с агента на ДС с псевдоним „Академик“ – Огнян Стефанов, понастоящем фабрикуващ фалшива след фалшива новина в сайта си „Фрог нюз“, другият агент на ДС „Сашо 11“ – Илиян Василев, списващ в сайта на подсъдимия Огнян Донев „Клуб Зет“, „финансовият анализатор“ Мирослав Иванов, работил в „Капитал“ на Прокопиев, а сега изживяващ се като блогър и морализатор в „Трансмедия“, или пък Любица Кулезич и Сашо Диков от присъдружната кабеларка БиТ ТВ, не се интересуват от истината, а от това къде отиват парите, идващи всеки месец от Белград и осигурявани основно чрез „Дунарит“.

Любица Кулезич
 

Агентът на ДС Илиян Василев продължава да обслужва Цветан Василев

Василев пък не се интересува от нищо друго, освен от това да продължи да граби с пълни шепи от активите на КТБ и след затварянето й. Докато клакьорите ронеха сълзи за невинността му, Василев прехвърли на себе си 43% от БТК, осигури „Петрол“ за Гриша Ганчев, разигра цирка с Пиер Луврие и Дмитрий Косарев, „продавайки“ им активи за 1 млрд. (включително и „Дунарит“!), на първия срещу 1 евро, а на втория срещу задължение за охрана на семейството му. И през цялото това време мантрата е една и съща – прокуратурата атакувала банката, Пеевски искал да заграби активите й. Докато мантрата течеше, всъщност активи не останаха, защото каквото можаха, Цветан Василев и Гриша Ганчев прибраха.
 

Пиер Луврие

И сега, когато държавата най-после реши да развърже възела с „Дунарит“ и да се намеси решително, искайки предприятието да стане държавно, избутвайки в ъгъла тандема Василев - Гебрев, медийните орки гракнаха, че се нарушавала Конституцията? Коя Конституция, тази на Василев ли, която му позволява да продължава да краде? Или на Конституцията на Гебрев, твърдящ, че е собственик, въпреки че държавата има запор върху акциите? Държавата ли е „рейдър“, в случай че се опитва да спаси хляба на 1300 работници и техните семейства, или излегналият се в петзвездния хотел нагъл габровец и приятелят му – оръжеен фактурист?

Играта на котка и мишка, водена от Василев - Гебрев против институциите, ще продължи дълго. През това време държавата ще бъде оплювана, а предприятието източвано в посока Белград…
Същото, каквото навярно би се случило и в Германия или в САЩ… Или?

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!