Кой ще наследи уволнения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков? Отговорът на този въпрос до голяма степен ще успокои или още повече ще нажежи страстите в управляващата коалиция. Засега основните заподозрени за наследници на Драшков са двама. Шефът на икономическото направление в ДАНС Николай Методиев и на борбата с терора Никола Златков са фаворитите, носи мълвата от агенцията към парламента и обратно, пише в. "Стандарт".
Тандемът не участва в прословутата подписка срещу депутатката Татяна Дончева. 323 агенти на различни нива подписаха документа, в който първият параф бе на Драшков. Точно участието му в тази подписка послужи като мотив да бъде обвинен за уронване на престижа на ДАНС и да бъде уволнен с решение на кабинета от миналата седмица.
"Още няма разговори, защото има срок от един месец, за да бъде назначен заместник на Драшков", обясниха служители на родното ФБР вчера.
Методиев и Златков са кадри на Държавна сигурност. Методиев е започнал кариерата си във Второ главно управление - бившето контраразузнаване. Там оглавява икономическото направление след изгонването от НСС на Николай Начев, месеци след като Георги Петканов стана вътрешен министър, а Бойко Борисов бе назначен за главен секретар на МВР. По-късно Методиев се издига до зам.-директор на НСС. В ДАНС е назначен като шеф на направлението "Контраразузнаване".
Той ръководи първата акция на агенцията, когато маскирани спецполицаи атакуваха "Кремиковци" заради аферата с изчезналите метали от Държавния резерв, оставени на съхранение в металургичния комбинат.
Никола Златков не отстъпва по стаж в системата на Методиев. Той започва като оперативен работник към подразделението на Шести отдел на Шесто управление на ДС в Софийско градско управление - сегашното СДП. Промените през 1989 г. го заварват като зам.-шеф на отдела. Междувременно завършва школа на КГБ в Москва. Това е и един от мотивите за уволнението му през 1997 г. с идването на правителството на Иван Костов.
Сред ветераните в спецслужбите с повече симпатии се ползва Златков. В негова полза е и репутацията му на човек, който досега не е дал повод да бъде заподозрян в обслужване на икономически и политически интереси.
Много добри са и отзивите за работата му като шеф на направлението "Терор".
Малко вероятно е в наддаването за заместник на Драшков да се появят и двамата висши служители на ДАНС, които обявиха, че са подали рапорти за напускане на службата. Цветлин Йовчев, шеф на сектор "Контраразузнавателна дейност", и началникът на икономическото направление Веселин Марков още нямат разписани рапорти за напускане. Към тях се присъедини и отстраненият Владимир Писанчев.
Според осведомени източници съдбата на тримата трябва да бъде решена най-късно днес. До последния момент са вървели совалки дали тримата да бъдат запазени, за да не се разраства скандалът вътре в родното ФБР.
"Няма заден ход за Иван Драшков, дори това да се сметне от политическа гледна точка за най-големия гаф", коментира източник от ДАНС вчера. Самите служители на агенцията били изненадани от силната и разнопосочна подкрепа за своя бивш директор. "Това вероятно казва повече от всичко. Обикновено ченгетата си тръгват с наведена глава и употребени", смятат колегите му. /БЛИЦ