Ако бъде одобрено членството на България в еврозоната през юли, от август цените у нас ще бъдат двойни - в лева и в евро. Това обяви служебният вицепремиер по управлението на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв.

Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли, след това през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро, поясни той. През март или април ще поискаме доклад от Европа, който да каже дали сме готови за членство в еврозоната.

Това зависи от дали сме бъдат покрити двата оставащи критерия - инфлацията, която продължава да бъде висока и трябва да спадне допълнително, както и трябва да бъдат приети 3 закони, за да бъде рамката ни като европейската. Видяхме, че в парламента има мнозинство за еврото, тези закони трябва да бъдат приети, предупреди Пеканов.

Хърватка: Виждаме, че ни измамиха с еврото, не сме глупаци и можем да смятаме

За момента датата за членството ни в еврозоната - 1 януари 2024 г., остава, но тези два критерия трябва да бъдат изпълнени в следващите месеци, допълни служебният вицепремиер.

Действително в първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия видяхме спекулации с цените на места в отделни търговски субекти. Това е основният проблем - отделни търговски субекти да спекулират, да използват тази възможност, за да повишават цените, предупреди Пеканов.

Той разказа, че в Хърватия се налагат сериозни глоби, което ще доведе до това търговските обекти да не прилагат такива практики. А и информации в медиите ще доведе до натиск това да не се случва и това е допълнителен метод, по който пазарът ще бута цените надолу, обясни Пеканов.

Видях информационната кампания на "Възраждане" за референдума - те лансират куп митове и неверни факти. Като това, че ще се откажем от паричната си политика - ами ние сме се отказали от нея през 1997 г. с влизането в борда, което се приема от обществото, защото донесе стабилност, коментира още Пеканов.

"Аз видях информационната кампания – лъскава и добре подготвена, на „Възраждане” за техния референдум. Навсякъде те лансират един куп, според мен, митове и неверни факти, че ние ще се откажем от паричната си политика. Ами ние сме се отказали от нея през 97-а с влизането в Борда. Нещо абсолютно одобрявано от българското общество, защото донесе стабилност" каза още вицепремиерът.

Пеканов отказа да коментира дали ще продължи да бъде вицепремиер и в следващия служебен кабинет.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук