С любимите диня и грозде дядо Добри изкара Коледните и новогодишни празници. Сочните плодове донесли на живия светец от най-близкото му обкръжение. 102-годишният мъж ги хапнал с голямо удоволствие, оставяйки настрана претрупаните със свински пържоли, деликатеси и алкохол празнични трапези.
Коледа и нова година благочестивият столетник посрещнал при голямата си дъщеря Екатерина в ботевградското село Скравена, в чиято къща таченият навред столетник живее от няколко месеца. Това споделиха близките на живия светец от Байлово, които се грижат за него, цитирани от "България Днес".

Без проблеми дядо Добри изпълнил строгия 40-дневен коледен пост. Никакви кулинарни произведения не били способни да изкушат беловласия дарител. Така повече от месец дядо Добри се радвал най-много на любимото си грозде, а когато му носели любеници бил особено щастлив.

Съвсем наскоро дядо Добри е имал възможността да се поклони пред свещената икона на Пресвета Богородица "Седмострелна", която пристигнала за преклонение в Скравена.

Святото изображение на Божията Майка, наречено още "Смекчаване на злите сърца", напомня на хората за спасителната за душата необходимост от милосърдие и търпимост. Молитвата пред тази икона защитава от чуждата нетърпимост към нас, от нашия собствен гняв и раздразнение.
Богоявление ще бъде по-емоционален празник за дядо Добри. Тогава по-малката му дъщеря Богдана има имен ден и ще заведе баща си на църква в нейното село Елешница край Елин Пелин или в параклис наблизо.

Дядо Добри е истински светец и закрилник на българите за родните монаси на Атон. Калугерите от българския манастир в Света гора "Св. Георги Зограф" го боготворят. 102-годишният жив светец е останал в сърцата на духовниците и те живо се вълнуват от него, както и от делата му. Въпреки че са се отрекли от светския живот и са се отдали напълно на монашеството, атонските монаси се интересуват какво се случва с дядо Добри и подпитват всеки, който отиде там за него и му пращат маслини и зехтин собствено производство от светата обител.

"Той е добре здравословно. В разговорите с него ми сподели: "Докато хората нямат проблеми със здравето и материалното, не се молят. Но когато се разболеят или ги връхлети някакъв сериозен проблем, тогава почват да се молят и да търсят спасение в Бог. Не трябва да е така! Нужно е постоянно да се молим, да вярваме и да се уповаваме на Бог", разказа режисьорът Неди Джон Крос, който подготвя лента за 102-годишния благодетел.