"Не мога да се съглася, че всяко едно момиче от ромски произход ражда на 12 или 13. Този елемент е с код на непорочност, такива неща се случват, но не са задължителни на всяка цена и не могат да се приемат за цялата ромска общност. Това заяви в ефира на bTV Лили Михайлова от Асосиация "Интегро" по повод 13-годишната Златка, която роди момче преди дни.
"Това, което ме тревожи изкллючително, е тази опасна тенденция в част от българското общество. Вероятно не става въпрос за всички. Има такава тенденция в сливенската ромска махала, това е съществен социален проблем. По-голям проблем е, че техните родители насърчават това", коментира от своя страна Ангел Джамбазки.

Двамата влязоха в ожесточен спор в ефир по темата.

"Органите трябва да разследват извършителите и техните съучастници. В случая извършителите са непълнолетни, но носят наказателна отговорност. По-важното е да бъдат наказани и техните родители. 

Деецът е съзнавал какво, върши, те са отговорни, защото по този начин е направено дете в риск", добави евродепутатът. 

"Огромната част от циганската общност е неграмотна и не е научена на трудови навици", отсече още Джамбазки.

"Всички негодници, които крадат 20-години пари от така наречената "интеграция", трябва да поемат отговорност", заключи разгневено той. 

"Образованието не е ценност за циганите. Важното е, когато някой извърши престъпление, да получи своето наказание. В Сливен е тенденция да раждат малолетни. Тя няма да се промени с говорене и бележки от НПО-та. В Сливен най-младата баба е на 25 години. Това е вредно за децата в тези гета и за цялото българско общество. Гетото трябва да се разруши. Трябва да се сложи край на професията "циганин". Тези хора трябва да разберат, че трябва да се учат", каза още евродепутатът.