Руска следа откриват анализатори и в продължаващите повече от седмица блокади на улици и протести в Северна Македония срещу френското предложение за решаване на спора с България. Тези дни парламентът на страната трябва да вземе решение дали да приеме предложението и да започне преговори с Европейския съюз за присъединяване.

От началото на протестите беше съобщено за десетки ранени полицаи. Някои от протестиращите хвърляха камъни и бутилки по обществени сгради, като има и поне един докладван случай на стрелба.

Лидерът на националистическата и главна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски твърди, че правителството "се страхува да вземе решение само и измества фокуса към парламента" и подчертава, че ВМРО ДПМНЕ няма да подкрепи никакви конституционни промени.

Темата в ефира на БНТ коментира един от съпредседателите на българското ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.

Тази омраза срещу България и всичко българско е организирана много отдавна в Кремъл, така че руската връзка е ясна. Русия винаги залага на Сърбия, като загърбва и застрашава българския интерес, коментира той.

Кураторът на цялата работа винаги е един и той е в Кремъл, подчерта Джамбазки.

Според него, може би ще се стигне до гласуване на френското предложение, но не може да се каже дали ще бъдат направени необходимите конституционни промени.

По темата "Македония" нямаме приятели. Трябва да разчитаме на собствените си сили и да защитаваме интереса си, категоричен е Джамбазки. Безпокоя се, че Конституцията няма да бъдат променени, протоколите няма да бъдат подписани, допълни той.

Според него, има реална опасност да се стигне до голямо напрежение между България и Северна Македония, ако протестите и разпространяването на езика на омразата продължават.

Джамбазки разкри, че си е върнал шофьорската книжка. Изтече ми наказанието, каза той.

Помолен да коментира катастрофата, при която Георги Семерджиев помете с аудито си две момичета на "Черни връх" в София, Джамказки каза:

"Аз съм сигурно последния човек който трябва да коментира тази тема. В края на краищата е въпрос на решение. Този човек се е ползвал с полицейска закрила. Тук трябва да има сериозни разследвания, които са го прикривали и са отговорни за смъртта на две млади момичета. Този, явно е тръгнал по път, по който връщане няма. Няма да осъзнае какво е извършил, надали ще се разкае. По-важно е кой му е позволил, кои са лицата, които са го прикривали. Защо не е махнат от пътя и обществото по-рано? Той е спиран, подсъдим е, бил е в затвора. Той не трябва да е в обществото". 

Джабазки коментира и рулетката с мандата за съставяне на правителство, която в момента тече в парламента.

"Най-разумното е да има предсрочни избори. Последните дни на народното събрание са позорни с опитите за купуване на народни представители. Трябва да се мине през избори, това НС е делигитимирано. Предстоят трудна зима, нелесни дни. Трябва да има правителство, което има доверие, доказано през избори.

Не мисля, че след като премиерът в оставка нарече "Демократична България" меки китки, може да има правителство. Може да е някакъв канадски израз, но в Брюксел едва ли ще го разберат. Може би това е написано под силна емоция, може би емоция, породена от някакви други решения. Не знам как после ще се гледат в очите, не знам как може да изградят сериозно управление. По-добре да се отиде на избори. 

"Трябва да бъде обединена някаква група, която мисли отговорно и българофилско", каза Джамбазки, отговаряйки, дали ВМРО ще участват в едни евентуални парламентарни избори.