Родена и израснала в България, в Пловдив - един от най-хубавите ни градове. Дипломира се в Германия, Фрайбург - в тамошния престижен университет изучава юридически науки. Щастливо омъжена в Испания, Барселона - за местен каталунски красавец. Работи в Белгия, Брюксел - в парламента на Европейския съюз. 

 Преди това е работила като адвокат в Германия и като преподавател в университет в Испания. Тя е доктор по конституционно право. Владее писмено и говоримо няколко езика. Има две прекрасни деца - момче и момиче. Има и домашен любимец - куче. 

Възхищавам се на тази българка. Защото тя е амбициозна в добрия смисъл на думата, а не еманципирана кариеристка. И освен кадърна в професията си, тя е и добра домакиня, любяща съпруга и грижовна майка. Идеалът за съвременна млада дама. 

В края на миналата година тя става евродепутат и заместник-председател на комисията по икономически и парични въпроси в европарламента. Тук бързам да уточня, че 

Ева Мария Попчева никога не е живяла и работила в София, така че няма нищо общо с жълтите павета и българските политици и партии

Тя се впуска в регионалната политика в провинция Каталуня и е избрана за евродепутат от квотата на Испания. Не е популярна личност в България, но за българите, които се интересуват от международна политика, икономика и право, Ева Мария Попчева не е непозната. От време на време големите български медии излъчват интервюта с нея. Тя винаги е усмихната, позитивно настроена, говори благо и обяснява разбираемо.

Никога не използва назидателен и ултимативен тон, не се кара на България и българите, че изоставаме в развитието на страната ни по пътя към присъединяването ни към Шенген и еврозоната. Като българка и европейка, Ева Мария Попчева смята, че мястото на България е в Европа и Европейския съюз. Още едно време големите ни революционери и народни будители от епохата на Възраждането са казали, че България трябва да гледа повече на Запад към Европа, а не на Изток към Кавказ или Мала Азия. 

Защо ви пиша всичко това? Правя го, понеже искам да ви обърна внимание на едно нещо, а именно свободата! Свободата да пътуваш, където си искаш. Свободата да учиш, където си искаш. Свободата да работиш, където си искаш. Свободата да се ожениш/омъжиш, където си искаш и за когото щеш.

Свободата да бъдеш себе си. Свободата на словото. Свободата да изповядваш каквато искаш религия. Чудесен жив и нагледен пример за такава пълна свобода е въпросната българка Ева Мария Попчева, която без връзки и подкупи получава добро образование и добра работа. Без брак по сметка създава прекрасно семейство.

Разбира се, не всички можем да бъдем доктор по право, не всички можем да сме евродепутати. Но дори и без тези неща имаш ли свободата, можеш да бъдеш каквото друго притежаваш като качества

Затова винаги съм бил радетел за свободата и демокрацията на България, така щото тя да бъде в Европа не просто само географски, ами и по отношение на модерна съвременна политика и добър стандарт на живот.

Позволявам си да напиша този кратък очерк, тъй като съм приятел с родителите на Ева Мария Попчева, които са скромни хора, живеещи в Пловдив и нямащи нищо общо със столичния елит и номенклатура.

Боби ИЛИНОВ, София