Едва около 3 800 са магистратите и съдебните служители, заявили желание за ваксинация в цялата страна. Toва гласи отговорът на Висшия съдебен съвет (ВСС) на запитване на „Правен свят“ относно общия брой на изявилите желание да си поставят препарат срещу COVID-19. Това всъщност показва, че броят на работещите в системата, които са решили да се доверят на медиците и да се имунизират срещу заразата е изключително нисък.

Припомняме, че на 24 февруари изтече срокът, в който председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор трябваше да подадат до РЗИ готовите списъци на всички записали се за ваксинация съдии, прокурори, следователи и служителите в страната. След подаването на имената, населените места и съответния орган, в който работи магистратът или служителят, пожелал да се ваксинира, РЗИ трябва да започне да разпределя хората по места или да сформира мобилни екипи, които да отидат в самия съд или прокуратура.

В тази връзка „Правен свят“ попита ВСС започнал ли е процесът на ваксинация на магистрати и съдебни служители от съдебната система и има ли яснота кои и колко органи на съдебната власт вече са започнали процедурата по ваксинация. От кадровия орган уточниха, че процесът по ваксиниране на магистрати и съдебни служители е започнал, като той се организира от Министерството на здравеопазването, РЗИ и Националният ваксинационен щаб, след получена информация за броя на желаещите ваксина от административния ръководител на всеки един орган на съдебната власт.

Броят на членовете на ВСС, заявили желание за ваксинация е 13, като в това число не се включват главният прокурор, председателят на ВКС и председателят на ВАС. Броят на служителите от администрацията на ВСС, заявили желание да си поставят ваксина е 60 души, като към настоящия момент са ваксинирани 16 от тях. Предстои да бъдат ваксинирани и останалите желаещи.

Тъй като въпросът, относно масовата ваксинация не е в компетентността на ВСС, от там не могат с категоричност да посочат кога се очаква тя да приключи за съдебната система.