Посланикът на Швейцария у нас Н. превъзходителство г-жа Мюриел Берсе Коен отправи покана за среща  с протестиращите срещу кариерата на Холсим до Белащица. Председателят на ПК”Екогласност”-Емил Георгиев, който внесе Обръщение до посланика  на 27.11. бе поканен от г-жа Коен на среща в посолството днес от 09.30 ч. На срещата присъстваха кмета на с. Марково - Пламен Кабаков и Юлия Бочева - представител на жителите на Белащица."Мисля, че имаме предпоставки за съвместна и добра дейност. Запознахме нейно превъзходителство с безспорните нарушения и държахме да знае, че ние искаме примера на Швейцария - фирмите, които действат на наши територии да са дисциплинирани и да спазват българското законодателство. Поканихме я да дойде и да се запознае с проблемите на място. Чакаме да видим дали ще се приеме поканата", посочи Емил Георгиев след ключовата среща с посланикът на Швейцария у нас г-жа Мюриел Берсе Коен. Той увери, че всички институции са запознати със случая. 

Поканата е продиктувана от близо едногодишния протест на жителите на  селищата Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково и Гълъбово срещу действията на българския клон на швейцарската компания „Холсим”. Швейцарската компания носи отговорност за замърсения въздух в района, увеличената заболеваемост,  тежката пътна ситуация в района в резултат на производствената й дейност.

Незаинтересоваността на „Холсим” относно опазването на околната среда и чистотата на въздуха доведоха в последните години до рязко увеличение на респираторните заболявания сред населението, включително сред децата. Лекари от региона разполагат с данни за повишаване на респираторните и астматични заболявания. Констатирани са изключителни вреди за здравето на местните жители, поради несъобразяването със здравните, екологични и етични норми от страна на концесионера.

Тези действия на концесионера „Холсим” поставят под въпрос усилията на Конфедерация Швейцария за опазване на околната среда в България чрез Българо-швейцарската програма за сътрудничество, защото именно швейцарска компания руши екологията и здравето на хората. Концесионерът „Холсим” България бездейства по отношение възстановяване на нарушените територии и ландшафт по източните била на Калояновите възвишения, в северните части на централните Родопи и това е видно за всеки, който е посетил района.
 
Швейцария е известна в България с прекрасната си природа, нека и нашата българска природа да остане чиста и привлекателна, нека швейцарските компании да не бъдат свързвани с разрушителни действия на наша родна територия.
 
Тези действия на алчни инвеститори разколебават вярата и смисъла на 102 годишните двустранни дипломатически отношения, които имат двете страни.

Припомняме, че преди повече от два месеца 7 села излязоха на протест заради каменната кариера, която може да доведе до екокатастрофа. Те искаха да кажат „Стоп на кариерите в Белащица”. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, екоминистърът Нено Димов, здравният министър Кирил Ананиев, социалният министър Бисер Петков, земеделският минстър Румен Порожанов и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов са сезирани по казуса. Те се надяват ресорните институции да вземат бързо и адекватно решение по проблема. Местните обаче са убедени, че без намесата на премиера Бойко Борисов, казусът няма да бъде решен.

След изпратено допитване до Министерство на здравеопазването, е получен писмен отговор от зам.-министъра Светлана Йорданова. В него се обяснява, че авторите на доклада трябва да докажат категорично, че реализацията на инвестиционното намерение няма да създаде риск за здравето на населението в района. Министерството счита, че предоставянето на концесия е необосновано тъй като това ще се отрази на качеството на живота на жителите и населените места в района, което може да има здравни и икономически последици.
Ето пълния писмен отговор от Министерство на здравеопазването: