Умното шофиране, поддръжката и правилното гориво водят до по-малко разход на автомобила. Това каза автомобилният експерт и главен редактор на “Авто-мото спорт", Борислав Цаков в ефира на Радио "Фокус".

“Не е възможно да намали разходът на гориво с една трета при икономично шофиране, по-коректно е за това спестяване да се говори в проценти. Всеки процент обаче е важен - дори 10% или 12% са много добър резултат", подчерта Цаков.

“Важно е да следим какво е състоянието на колата, защото доброто състояние ни спестява допълнителни разходи. Това намалява разхода на гориво. Гумите са важен фактор - те трябва да са с точния размер от производител, тогава колата се движи оптимално.

Гуми с половин единица по-меки вдигат много разхода на гориво. Твърде надути гуми пък са опасни - при напичане могат дори да се пръснат. Има гуми, които са специално предназначени за пестене на гориво", разясни Борислав Цаков.

“Свалете багажника си за ски - той води до допълнителен разход. Дори само напречните рейки водят до допълнителен разход на гориво,затова е добре, ако не използвате този багажник, да махнете цялото оборудване, за да не харчите излишно гориво", даде насоки Цаков.

“Видът на ползваното гориво е важен. Хората решават, че с по-стара кола няма смисъл да сипват най-скъпото гориво. Има изследвания, аз самият съм тествал тази хипотеза и знам, че тя е вярна - има автомобили с малко по-капризни горивни системи.

Инжекционите им са малко по-изискващи и ако им сипете по-евтино гориво, харчат доста повече - дори до 2 литра на 100 км повече!

Когато за такава кола купите по-скъп бензин, тя ще харчи по-малко, отколкото ако се опитате чрез евтин бензин да спестите от всеки литър. Тествайте сами и преценете!", подчерта Борислав Цаков

“Трябва да се научим да караме - да се отучим от вредните навици. Колкото по-малко се натиска спирачката, толкова по-икономично се движим. Колкото по-малко резки стартове и форсиране правим, толкова по-малък ще бъде разходът ни на гориво",посъветва още автомобилният експерт.

“Не трябва да се вманиачаваме във всяка капка нафта - нека го кажем шеговито, ако за някой разходът на гориво носи твърде много стрес, нека слезе от колата и ползва градски транспорт, колело и други алтернативни методи за придвижване.

Това така или иначе вече е обща европейска политика", поясни шеговито Борислав Цаков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук