Слави Трифонов намеси името на президентската съпруга Десислава Радева в скандал и я обвини, че е пътувала на държавни разноски заедно с Румен Радев до Полша. 

"Президентът е завел жена си на екскурзия в Полша с наши пари. В първоначалния официален документ, изпратен до българското министерство на външните работи, както и до Полша, Деси Радева е била предвидена и посочена като заместник-водач на делегацията", заяви водещият в предаването си, което бе излъчено снощи."Интересно по кой закон жената на Радев отива в Полша като част от българската делегация? Питам и отговорът ми е ясен - на държавни разноски и с пари на българските данъкоплатци. Искам да припомня, че в българското законодателство няма институция първа дама. Тук няма първа дама, която да има държавен бюджет, кабинет и правомощия, както е при американците", заяви още водещият.

Той показа документ, в който като водач на листата е обявен Румен Радев, а като негов заместник - съпругата му Деси.От президентството, обаче, категорично отрекоха пред БЛИЦ Деси Радева да е имала каквото и да е участие в конференцията. Нещо повече - те самите сезирали съответните органи за допусната техническа грешка с вписване на нейното име. 

Ето какво разкриха още от президентството в официална позиция, изпратена до БЛИЦ:
"Съпругата на държавния глава не е била заместник-ръководител на българската делегация на конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, както е видно от решението на Министерски съвет от 14 ноември т.г. за състава на делегацията, нито е участвала под каквато и да е форма в работата на форума. Никакви държавни средства не са били похарчени за съпругата на президента при пътуването на българската делегация до Катовице. За допуснатата техническа грешка при акредитацията на българската делегация е сигнализирала самата президентска институция."

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ