Новите екостикери за автомобили започват да се издават от 12 юли тази година при преминаването на задължителния годишен технически преглед. Създадени са пет групи, които не съвпадат с евростандартите на колите. Разделението и класификацията на автомобили са чисто български.

Четири са групите за автомобилите с вътрешно горене и пета - за електрическите. Еколологична група 1 обхваща дизеловите автомобили, произведени до 2002 г. със стандарт Евро 1, 2 и 3, както и бензиновите коли с Евро 0, 1 и 2, произведени до 1996 г.

Екологична група 2 включва дизелите, произведени до 2007 г. със стандарт Евро 3, 4 и 5, както и бензиновите коли с Евро 1, 2 и 3 до 1998 г.

Екологична група 3 са автомобилите, произведени до 2009 г, дизели с Евро 4, 5 и 6, както и коли на бензин 3, 4, 5 и 6.

Най-високата група като екостандарт е запазенасамо за електоромобилите и хибридните автомобили.

Въвеждането на новата екологична класификация вероятно ще има отражение върху продажните цени на автомобилите, но и други последствия.

Категорията ще бъде определяна по време на годишния технически преглед чрез система, свързана директно с Автомобилна администрация. Това вероятно ще оскъпи самата услуга, защото много сервизи трябва да направят инвестиция, за да инсталират системата, казват от бранша. Самите стикери ще са на цена от 4 лева.

Автомобилите от лошите екологични категории 1 и 2 могат да получат забрана за влизане в градските центрове, за да не замърсяват въздуха. Това решение ще се взима на общинско ниво.

Подобни ограничения се въвеждат и в други европейски страни, но там има сериозни стимули за закупуването на електромобили и екологични коли, а и България ще бъде особено засегната от новите регулации, тъй като над 70% от автопарка у нас е на възраст над 15 години.

„Всеки автомобил, който посети пункт за технически преглед, ще бъде газоанализиран и анализът, който е получен ще определи неговата екологична група“, казва председателят на СБА инж. Емил Панчев, цитиран от Факти.бг.

„Няма да е по-трудно, но според това, което са го разписали, ще получи ниска екокатегория, което ще възпрепятства този автомобил да влиза в определени моменти в идеалния център на областните градове“, казва Желев.

„Със закона е дадена възможност кметовете на големите градове да определят зони, в които, когато има замърсяване, тогава ще бъде казвано, че автомобилите 3-та и 4-та група, могат да влизат, първа и втора, примерно казано, няма да могат да влизат. Сами разбирате, че тези зони могат да бъдат въвеждани, когато могат да бъдат и контролирани, т.е. трябва да има камери, трябва да има обозначения на пътя“, допълва експертът.

Новото е, че системите за анализ на газовете от пунктовете на преглед ще са свързани в реално време с Автомобилна администрация и резултатът автоматично ще определя екологичната категория. Целта е да няма манипулации.

Ако колата е със свален катализатор или има друг проблем, дори производителят да дава по-висока еконорма, резултатът от теста може да я постави в по-ниска екологична категория. Или автомобили с една и съща марка, модел и година на производство могат да имат различен еко статут. И съответно право на достъп.

„Стикерът, който сега имате за ГТП ще бъде заменен, няма да го има вече от средата на годината, а ще бъде заменен от еко стикер, той ще носи и данните от ГТП, къде е направен и т.н.“, обяснява председателят на СБА инж. Емил Панчев.

От Столична община заявиха, че все още няма приети ограничения за достъп на определени автомобили в центъра на града. Вероятно бъдещата екозона, в която няма да бъдат допускани коли от първа и втора група при високо замърсяване на въздуха, ще обхваща пространството между бул. „Сливница“ и бул. „Патриарх Евтимий“.