След кървавия атентат във Виена все повече са хората, които си задават въпроса защо точно австрийската столица беше избрана за място на терористичния удар?


Експертът по тероризъм Николас Щокхамер от Виенския университет вижда две причини за това: от една страна Виена е сравнително "лесна цел" и тъй като е седалище на международни организации, това я прави "атрактивна цел за терористите".

Според Щокхамер, с когото разговаря журналист от електронното издание на "Кроненцайтунг", вестника с най-голям тираж в страната, непосредствен официален повод за това действие е повторното публикуване на карикатурите на Мохамед във Франция.

От този момент заплахата от терор в цяла Европа е "значително по-голяма". Сравнявайки го с последните терористични атентати в Париж, Дрезден и Ница, експертът вижда във виенския атентат "качествена разлика" с тях.

"Докато навсякъде бяха използвани удари и хладно оръжие, във Виена беше използвано огнестрелно оръжие", пояснява експертът и продължава:

"Виена е сравнително лесна цел, полицията не се вижда така често както в други градове.

"Заради свободния начин на живот беше решено полицейските патрули да не бъдат тежко въоръжени, както е в други европейски градове".

От друга страна Виена е дипломатически център и столица на неутрална държава, а и поради географското си местоположение в сърцето на Централна Европа градът се намира в интернационалния фокус на внимание. Широкия международен отзвук Щокхамер тълкува като потвърждение на своята теза.

Експертът е на мнение, че атентатът е бил заплануван за по-късен момент, но поради локдауна, стартиращ в полунощ понеделник срещу вторник, е бил извършен преждевременно.

Планирането на подобен акт изисква подготовка, която може да продължи от няколко дни до две седмици, ако става дума за организирана клетка. В този случай (засега се предполага, че е извършителят е действал сам) подготовката трае по-дълго.

Чрез пандемията от коронавирус, част от силите на реда и отбраната са ангажирани с контрол на населението дали и как спазва мерките, наложени за ограничаване на пандемията.

Атаката не е абсолютно неочаквана, защото в минали години имаше редица инциденти, както и няколко осуетени атентата.

"Виена не е остров на блажените, както я наричат мнозина", коментира Щокхамер.

Чуждестранни служби за сигурност са отправяли неколкократно предупреждения, в Австрия ислямистките среди са "сравнително ясно изразени".

"Що се отнася до миграцията в така наречения халифат (Сирия и Ирак), Австрия е на четвърто място в Европа", казва той.

Общо 320 бойци са заминали от Австрия за Сирия и Ирак.