Около 21 000 водачи ще плащат огромна премия с максимален малус 400% по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ година след въвеждането на новата система „бонус-малус“. Данните бяха изнесени от застрахователите, но са на международния консултант, помогнал за изготвянето на наредбата за новия модел.

Процентът на лошите шофьори е 0,6 на сто от всички водачи (около 3,5 млн. души според статистиката на КАТ). Максимален бонус от 25% ще получат 44,2% от водачите, показват сметките при изготвянето на новата система, пише "Монитор". 

Според Асоциацията на българските застрахователи проекта за системата е най-адекватния до мoмента. Въвежда се най-лекият вариант, базиран само на по-тежки нарушения на правилата за движение по пътищата. В проекта е заложено водещ да бъде водачът и неговата отговорност, коментира председателят на организацията Константин Велев.

По думите му въвеждането на системата е процес, който ще търпи развитие в бъдеще и ще се надгражда в бъдеще. И следва да се разглежда като част от инструментариума за подобряване на пътната безопасност.