Предстоят промени за шофьорите при извършени нарушения. Новите правила ще влязат в сила от утре. Вече ще се отнемат 15, а не 12 точки при отказ за проверка с дрегер или тест за наркотици.

При повторни нарушения след употреба на алкохол вече ще се отнемат 20, а не 15 точки. За превишаване на скоростта с над 50 километра в час в населено място - ще се отнемат 18 точки.

Диана Русинова от Европейски център за транспорти политики и председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Румен Дунев коментираха, че едва ли това ще спре войната по пътищата.

Според Русинова макар и да има постоянни акции на полицията дрогираните и пияните водачи се увеличават. 

Тя коментира и кадри от инцидент, при който възрастен шофьор кара повече от 15 минути в насрещното на АМ "Хемус": "В България е абсолютно възможно да се объркате, действително, защото знаете състоянието на пътните знаци знаете какво е. Един възрастен човек, съвсем възможно е дори един чужденец, ако дойде в България, да се обърка без никакъв проблем". 

Според нея трябва да се направят промени относно опреснителните курсове и възрастта на водачите: "България е една от малкото държави, в които като получите свидетелство, повече никой не ви търси за нищо. Отивате, подавате едни документи и си вземате след 10 години пак".

Дунев предложи събираемостта на глобите да минава през годишния технически преглед. Така може би ще има по-голям ефект, смята той. "Ако те заплащат и наистина им се бърка в джоба, може да решим тези проблеми с войната по пътищата", каза той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук