През седмицата финансовият министър Асен Василев призова бизнесът у нас да организира работата на служителите си така, че техните работници да получават заплати от 2000 евро на месец, пише bTV.

Как се приема призивът на министъра, проверихме в Пловдив, където е най- голямата индустриална зона в Източна Европа, и в родния град на министъра – Хасково.Със средна работна заплата от 1308 лв. за второто тримесечие на годината Хасково и регионът се нареждат на четвърто място отзад напред в националната  класация на статистиката за размера на възнагражденията. В родния град на Асен Василев влизаме в едно от машиностроителните   предприятията с 250 служители и средна заплата два пъти по-висока от тази в региона

Кандидатите трябва да са навършили 20 години, не е необходим предишен опит

Питаме шлосера Росен Георгиев подписвал ли се е на 2000 евро заплата: "Все още не, но добре звучи. Има работа, има пари, тоест нещата са свързани“, коментира Георгиев.Че не финансовият министър, а производителността определя заплатите, казва и собственикът на предприятието инж. Димитър Назъров.

"Аз не знам дали има някой ръководител и такъв работодател, който иска да дава ниски заплати, ако може да дава високи. Въпросът е, че нашият труд е по-непроизводителен, говоря за България. Иначе е хубаво да се дават големи заплати, защото хората ще остават тук, няма да я има тази миграция“, смята Назъров. 


На 80 км на запад от Хасково е най-голямата индустриална зона в Източна Европа – в Пловдив. В един от заводите в зоната – за части за автомобилната индустрия, работят също 250 души. И макар че заплатите са по-високи от тези в Хасково, и тук фишът от 2000 евро не е масов

"Когато започнах работа, съм започнал с малко над минималната. В момента заплащането се доближава до това, което министърът е коментирал, но като цяло мисля, че трябва да се повиши себестойността на продукта, който произвеждаме, за да може да си позволим да даваме по-големи заплати в нашия бранш“, казва Атанас Петков, мениджър производство. 


И според управителя на "Мекалит България“ Красен Кръстев средна заплата от 2000 евро у нас е трудно достижима цел на този етап.

"Като цяло българската индустрия не произвежда продукт с висока добавена стойност. Високата добавена стойност е онзи компонент, който чрез цената на продукта позволява заплащане на определени нива. Това не означава, че не могат да се променят нещата. През 2024 г. според мен е нереалистично да се мисли за такова ниво на възнаграждение“, обяснява Кръстев.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през второто тримесечие на годината с най-висока средна работна заплата от 2697 лв. е  София.

"Трябва да има такъв призив, за да се повишават заплатите, всички искаме заплатите да се увеличават. Освен производителността, има още два фактора, които са ключово важни, за да постигнем такива заплати – те са свързани с конкурентоспособността на икономиката.

Един от ключовите фактор са инвестициите. Колкото по-високо технологично е едно предприятие, толкова и производителността на труда ще нарасне“, коментира пред bTV Лидия Шулева, бивш социален министър в кабинета "Сакскобургготски“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук