Нонсенс е да искаш работодателят и осигуреното лице да плащат, а да не искаш после да даваш това за което са платили. Причината е да се плаща първите дни от болничните е, че работодателят седи най-близо до работника.


Това заяви Иван Нейков, бивш социален министър, в ефира на БНТ.

"Не може да се изтъргува по-високи пенсии срещу по-малко болнични. Проблемът е, че не искаме да бръкнем в раната, фалшиви болнични има, големият проблем е не, че плащат болничните, а че работникът го няма", добави той.

"Взимаме едно решение без да се прави един задълбочен анализ. Повечето нарушения са за общи заболявания, а не майчински или някакво друго. Има един вариант - щом са за 3 дни, на третия ден да си на контролен преглед и като бъде минат той - да се активират болничните листове", каза още Нейков.

Според Христина Вучева, бивш финансов министър, заяви че това е глупаво решение и се надява Бойко Борисов да се намеси и да спре тази история. 

"Осигурителят трябва да си плаща, а не да притискат работодателите. Когато някой иска да лъже, няма как да бъде спрян. Безумие е да плаща НЗОК", каза още тя.

Що се отнася до пенсиите,Нейков заяви, че това е математика и няма как да бъде подменена.


"В момента това, което се прави е ерозия на пенсионната система. Не трябва да се вдига пенсията, а да се подпомагат хората чрез социални придобивки. Така се учат младите,че няма значение дали ще се осигуряват", каза още той.