В статия от днес в „Дневник“ със заглавие "Дунарит" показа документи, че не е длъжник, а кредитор на КТБ и не дължи на бюджета“, изданието, собственост на Иво Прокопиев цитира писмо до медиите от Емилиян Гебрев, представящ се за собственик на „Дунарит“. Гебрев твърдял, че „Дунарит“ не дължи нищо нито на банката, нито на държавата, напротив, КТБ била длъжник на „Дунарит“.

По-голяма наглост и нахалство от това, здраве му кажи!

Истината обаче не може да се скрие по никакъв начин, още по-малко с голословни твърдения. Цялата група „Дунарит“, включваща „Хедж Инвестмънт България“, Кемира и „EFV“ – офшорката краен собственик, зад която стои Цветан Василев, дължи точно 192  милиона лева на КТБ и на изгорелите вложители в банката, и това е неоспорим факт, който не може да бъде по никакъв начин неглижиран и замазан, както се опитва да стори Гебрев.
„Хедж Инвестмънт България“ (което е собственик на „Кемира“, което от своя страна е мажоритарен акционер в „Дунарит“) дължи на КТБ 53 милиона евро и тази сума беше публично обявена от синдиците на КТБ на 09.02.2017г. В анализа, поместен на сайта на КТБ, е посочено, че „Дунарит“ дължи 86 милиона лева, които са незаконно погасени от квесторите чрез „прихващания“ и в момента се водят дела за тяхната отмяна. Тоест, дълговете на групата „Дунарит“ са най-малко 192 милиона лева, и то без да броим лихвите!
 Извадки от анализа на синдиците на КТБ, публикуван на 09.02.2017г.
 
Припомняме, че „Дунарит“ беше използван от Цветан Василев като „касичка“, през която отпуснатите кредити са заминавали по други проекти и направления, за да бъдат закупувани активи, без обаче тези активи по никакъв начин да са заложени в полза на банката. Напротив, целта е била да се скъса връзката между кредита и придобитото, чрез поредица от заеми между фирми-бушони, така че активът да се контролира от Василев, а банката да пие една студена вода. В която схема се и заключава така упорито повтаряната мантра „иновативен банков модел“ от фараона и медийните му клакьори вече пет години. Всъщност – обикновена кражба на чужди пари.
Какво направи престъпния тандем Гебрев-Василев през 2016г., за да овладее „Дунарит“? И то след като КТБ тръгна да събира дълговете на „Хедж Инвестмънт България“ и атакува прихващанията.


Извадка от анализа на синдиците на КТБ, публикуван на 09.02.2017г.
Хронологията е добре известна.


Първо двамата далавераджии вкараха подставеното им лице Иван Езерски, чрез фирмата му „ТМН“ като съдружник в „Кемира“ с 90% от дяловете. Защо ли? Много просто – за да се скъса връзката между 53-те милиона евро, които „Хедж“ дължи на КТБ и крайния актив „Дунарит“. После „Кемира“ „продаде“ акциите от „Дунарит“ на „ТМН“, а „ТМН“ от своя страна – на Гебрев. Малка подробност – Гебрев не е платил нищо, освен ако е платил на Василев, а и как да плати, като същите акции в „Дунарит“ отдавна са запорирани от КПКОНПИ и никаква продажба не може да бъде извършвана!

Другата линия беше опитът на Гебрев да увеличи капитала на „Дунарит“, така че участието на „Кемира“ да се сведе до под 10%, за да не може КТБ да изпълнява върху акциите на завода.

Третата – Гебрев даде „заем“ от 10 млн. евро на „Дунарит“, срещу което се опита да впише залог върху цялото предприятие. И то, докато сам повтаряше като папагал пред медиите, че „Дунарит“ нямало нужда от пари, защото било стабилно предприятие.
Всъщност нищо ново – просто отново добре познатата схема на мустакатия аферист от Габрово: в КТБ нищо като пари или активи, в неговия джоб и в този на приятелите му – всичко. 

А сега, след като Гебрев се бие в гърдите, че  е „собственик“ на „Дунарит“ и нищо не дължал ни на държавата, ни на КТБ, защо пък да не вземе да плати тези 53 милиона евро на изгорелите вложители, за които с Василев положиха толкова усилия да заминат в небитието?
Да плати и онези 86 милиона лева преки кредити на „Дунарит“ , „прихванати“ с измислените договори за цесии? Да ги плати и после да се нарича „собственик“.

Тогава може и някой да повярва в небивалиците му, че „Дунарит“ не дължал нищо.