Според енергийния експерт Кремен Георгиев не е редно цялата енергийна система на България да разчита само на АЕЦ "Козлодуй". Според него, ако нищо не се промени, ще понесем удар сравним с това, което днес преживява Украйна.

Ето какво още казва той"

Отдавна се говори за технологии за улавяне и съхраняване на въглеродния диоксид.

„Говори се“ е много точен израз.  Има такива технологии. Но те тепърва са в процес на научно разработване и развитие и евентуална търговска реализация. Кой може да каже дали ще успеят някой ден да функционират в големи мащаби, не само в лаборатория или като  експериментално използване. Когато бях ученик, се „говореше“, че след 2000 година всички автомобили ще са „летящи“, пък като гледам още сме на гуми.

Дай Боже някога да станат факт, но ако ги имаше реално и работещи за големите енергейни мощности, сами си давате сметка, че при тази зелена вълна Европа вместо да закрива централи отдана щеше да е наложила да има такава „улавящи“ технологии навсякъде. И нещо много важно. Нашите предни властимащи са поели ангажимент за след три години да намалим емисиите, а не за след 30 или 300 години, когато тези технологии за CO 2 реално може би ще могат да се реализират.

Говорят се глупости в телевизионните студия, а истината е проста и много ясна. Заложените ограничения, за които българи са сложили подписи, са нещо като смъртен акт на българската енергетика. Ще нанесат щета от мащаба на руските ракети в Украйна.

Защо смятате така?

Аз съм инженер енергетик. От война не разбирам, въпреки че поне в казарма съм ходил, но от енергийна система нещо разбирам. В Украйна руснаците целенасочено унищожават с ракети енергийната инфраструктура и особено ТЕЦ-овете и Подстанциите към тях с определена цел. Някои като гледа новините не си ли задава въпроса защо удрят точно топлоцентралите на въглища?

Ами защото те са балансираща мощност и при тях. Нашата система е подобна на украинската. Микс от атомна, водна и въглищна енергетика. Даже навремето заедно с Украйна бяхме в една единна енергийна общност. Казваше се МИР. Централите на въглища балансират системата, ако те не работят рухва цялата система. А рухне ли системата, от строя излизат и централи, които не са подложени на удари.

И междудругото дори в момента украинците имат още три работещи  големи АЕЦ-а, без дори да броя Запорожката, и маса огромни ВЕЦ-ове, а ние какво имаме? Какво ще правим след три години, ако заради нещо си в АЕЦ Козлодуй спре единият от реакторите, нещо безобидно, но излезе например  в непланов ремонт. Поклон пред енергетиците от атомната централа, но не може цяла България да разчита само на Козлодуй.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук