Емблематичният китарист и композитор Ерик Клептън празнува 77 лета. Патрик се ражда на 30 март 1945 г. в дома на своята баба в Рипли, окръг Съри, Англия.

Майка му Патриша Моли Клептън е едва 16-годишна, а баща му Едуард Уолтър Фрайър е 24-годишен канадски войник, разпределен в Англия по време на Втората световна война. 
Малко преди Ерик да се роди, баща му се връща при съпругата си в Канада. За 16-годишната му майка е изключително трудно да го отгледа. Нейните родители на практика отглеждат Ерик като свое дете. 

Той отраства, мислейки, че неговата майка му е сестра 

Баба му и дядо му никога не го осиновяват официално, но остават негови настойници до 1963 г. Фамилията на Ерик идва от фамилията на първия съпруг на баба му, който се казва Реджиналд Сесил Клептън. Когато е на девет години, той разбира истината за своя произход.

По-късно майка му Патриша се омъжва и заминава за Канада, а след това за Германия заедно със съпруга си. От техния брак Ерик има две сестри и един брат, който умира в катастрофа през 1974 г.

Ерик Клептън е отраснал и възпитан в среда на музиканти. Баба му свири на пиано. По-късно майката на Ерик споделя, че неговият истински баща всъщност е бил даровит музикант, който е свирел на пиано в няколко групи в окръг Съри. За разлика от него обаче Ерик става майстор на китарата. 

За 13-ия си рожден ден си пожелава първата китара 

Тя е една от най-евтините и тъй като му е много трудно да свири на нея, Ерик я изоставя. През 1961 г. е изключен от колежа, понеже прекарва цялото си време в свирене на китара и слушане на блус. На 17 години става член на бандата The Roosters, която се разпада скоро след това. Преди окончателно да се насочи към музиката като негово основно занимание и кариера, Ерик се издържа като работник на строеж заедно с дядо си

През 1963 г. се присъединява към групата The Yardbirds. Членовете на бандата го канят, защото по това време той е най-популярният китарист в R&B клубните среди. Бандата обаче се обръща към комерсиалното звучене и Ерик я напуска, защото е убеден, че неговият музикален път е пътят на блуса.

През 1970 г. изпада в депресия и се пристрастява към хероина 

Хероиновата му зависимост продължава три години. Връща се към кариерата си през 1973 г.

“Лайла” - това е парчето, свързано с най-звездния възможен любовен триъгълник 

Когато Ерик Клептън започва да сваля Пати Бойд в края на 60-те, тя не е просто “омъжена” - а омъжена за най-добрия му приятел, “тихият Бийтъл” Джордж Харисън.

Пати е тогавашният вариант на Джиджи Хадид или Кендъл Дженър - най-известната манекенка в света, ако не броим Туиги. Някъде по това време, когато Клептън твори рок история с Cream, той се влюбва в Пати и скоро след това пише за нея песента, основана на средновековната поема на персийския поет Ниджами Ганджави за невъзможната любов между някоя си Лейла и Майнун. Джордж не се нервира особено, защото по същото време сваля успешно Морийн Старки, съпругата на колегата си Ринго Стар.

Цялата тази драма приключва с това, че през 1974-та Клептън най-сетне официално е с Пати. Но никой не се сърди никому - Ерик и Пати се женят през 1979-а, а Харисън свири на сватбата заедно с Ринго и Пол. Джон е зает с Йоко и не може да се освести от хашиша. Двамата нямат деца. Двойката се разделя през 1988-а, но Клептън и Харисън си остават приятели.

През този период Клептън отново изпада в зависимост, този път от алкохола

Принуден е да постъпи на лечение в болница и се възстановява в Антигуа, където по-късно ще построи Кросроудс Сентър, център за рехабилитация от алкохолни и наркотични зависимости.

Все пак той има деца - най-голямата му дъщеря е Рут от извънбрачната му връзка с Ивон Кели, служител на звукозаписна компания. За това, че Клептън е баща на момичето, се разбира при смъртта на Конър, 4-годишният му син, също извънбрачен.
 
Трагедията е с дата 20 март 1991-ва 

Докато си играе в апартамента, в който живее с майка си Лори дел Санто - филмова актриса, Конър пада от 53-тия етаж, от прозорец, който по невнимание остава отворен след домашен ремонт. По това време Клептън е отседнал в хотел наблизо и се готви да го изведе на разходка в Зоологическата градина.

“Единственото, което си спомням, е телефонното обаждане от техния апартамент. Тъкмо се приготвях да изляза и да го заведа на обяд. Лори беше от другата страна на слушалката и крещеше истерично, че той е мъртъв. Не исках да повярвам”, споделя музикантът.

Ерик моментално “изключва”. В пристъп на отхвърляне на истината тичешком се устремява към апартамента и вижда полицейски коли и линейки. Първоначално има чувството, че няма нищо общо с тази обстановка.

Струваше ми се, че това беше животът на някой друг, когото не познавам. И до ден днешен се чувствам по този начин

Клептън описва взаимоотношенията си с Конър като най-здравата и дълбока връзка, която е имал с друго човешко същество. Посочва го като една от основните причини да пребори зависимостите си и да остане трезвен. В края на 70-те вече е спрял с хероина, но редовно консумира други наркотици и алкохол. След раждането на сина си обаче взима решение да изчисти тялото си. “Направих го за Конър, защото нямаше да мога да се понасям, когато съм около него. Не можех да приема мисълта, че един ден, когато стане зрял мъж, съзнанието му ще рисува този мой образ в детските му спомени.”

Признава, че трагедията му дава вътрешна сила да устои на изкушението, а не да се връща обратно на дъното 
Скръбта от тежката загуба Клептън претворява в песента Tears In Heaven “Сълзи в Рая”. Тази песен, както и излезлият през 1992 г. акустичен концертен албум Unplugged спечелват 5 награди “Грами”.

Ще знаеш ли името ми, 
ако те видя в рая?
Ще бъде ли същото, 
ако те видя в рая?
Трябва да бъда силен 
и да продължа напред, 
защото мястото ми 
не е в рая.


Това е част от текста на песента. Мелодията гали струните на душата, а текстът винаги успява да разчувства. 
Трагедията провокира музиканта да пожелае по-голяма роля в живота на дъщеря си Рут. “Беше чудесно отново да бъда в компанията на дете. Мое дете. Присъствието на Рут в живота ми беше необходимо за моето възстановяване. В нея намерих отново нещо истинско, за което си струва да живея.” 

През 2002 г. Ерик се жени Мелия Макинъри, с която са заедно и досега. Двамата имат три дъщери - Джули Роуз, Ела Мей и Софи Бел Клептън. Днес Ерик Клептън се радва и на две внучета от голямата си дъщеря Рут. 

Подготви Поли БОЯНОВА