След като епидемията от коронавирус създаде недостиг на медицински защитни средства, като маски и други, престъпниците намериха своята ниша, пише The Wall Street Journal, цитиран от money.bg.

Болници от Италия до Япония съобщават за изчезнали запаси на маски и дезинфекциращи средства. Властите в Украйна, Тайван и на други места пък вече прекратиха опити за пренасянето на подобни стоки незаконно през границите.

Властите в САЩ и на други места отчитат и измами, в които хората са примамвани да купуват несъществуващи защитни средства или да предоставят финансова информация на престъпници, които се правят на здравни работници.

Потвърдените случаи на заразени с коронавирус по света се покачиха до над 110 хил. и разпространението извън Китай продължава да набира скорост. Заради това доставките на маски се оказват недостатъчни и производителите не могат да отговорят на търсенето.

В България също започва производство на маски за многократна употреба. Освен че трябва да се справят с този недостиг, медицинските работници трябва да се борят и срещу крадци.

Болница в Марсилия, Франция съобщи за липсата на почти 2 хил. маски, а друга в Малага хванала как лекар се опитва да изнесе 12 кутии маски. В болница в Япония също са изчезнали 1,5 хил. маски.

Миналия месец тайванската брегова охрана иззе над 70 хил. маски от рибарска лодка, която се е опитвала да ги изнесе от страната. На украйнско-румънската граница пък са хванати 3,6 хил. маски.

Престъпниците успяват да печелят, дори и да нямат маски. Лондон съобщи, че един измамен е платил почти $20 хил. за маски, които така и не са пристигнали. Те били поръчани от новосъздадени интернет страници.

В Италия пък престъпници обикалят по домовете, насочвайки се към възрастни хора, които мамят с обещанията за дезинфракциране на дома и тестове за коронавирус.

Щатската Комисия за ценните книжа и борсите пък предупрежdават инвеститорите, че в интернет се въртят фалшиви твърдения, че дадена малка публична компания има продукт, който може да спре коронавируса, което повишава акциите. След това измамниците продават ценните книжа.

В опит да се справи със спекулации, OLX в България забрани новите обяви за маски и обеща да изтрие качените досега.