Най-малкото детенце, което присъства на мъжкото хоро в Калофер е едногодишният Никола Георгиев от Пловдив. Бебето е тук заедно с майка си и баща си, които заявиха пред БЛИЦ, че държат да възпитат първото си чедо в български християнски традиции. Още докато детето не е било родено, младото семейство е мечтаело да има син и да бъде кръстен в Калофер край река Тунджа на този ден.
Днес, веднага след ритуала на мъжкото хоро за Богоявление, Никола ще приеме светото тайнство на кръщането в църквата „Свети Архангел Михаил”. От храма започна и празника на калоферци. Там бе отслужена и тържествена литургия.

В Калофер е пълно с хора, които прииждат от всички краища на България. Млади мъже от Петрич, от София, от Благоевград и другаде са тук, за да се топнат в ледените води на Тунджа. Мъжкото хоро ще започне около 8 часа от местните мъже, които първи ще нагазят във водата и ще запеят традиционната за този ритуал песен „Залюбила е Василка”. Очаква се около 200 мъжаги да нагазят в Тунджа. Някои от тях са окупирали Калофер и околностите още от вчера и цяла нощ са подгрявали с червено вино. Въпреки че снегът е поне 10 см и температурите са минусови, времето не плаши хората, дошли от всякъде, за да спазят вековната традиция, която е запазена само в Калофер.

На място се очаква всеки момент да пристигнат испански туристи и група французи, сред които има и дипломати. 
 
 
 
 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!