Да се въртиш с часове в леглото, без да мигнеш цяла нощ, докато всички други сладко спят, е най-неприятното преживяване. На сутринта се чувстваш изтощен, кисел и непродуктивен. Затова здравият сън е важна част от живота ни, която не бива да бъде подценявана или пренебрегвана. А и още повече че една трета от живота ни преминава в спане.

За да се отървете от досадата на безсънните нощи, внимавайте какво хапвате преди лягане. Трябва да имате предвид, че обилната късна вечеря може да е вредна за съня точно толкова, колкото да си легнеш на празен стомах. Тежката и мазна храна само може да ви навреди, а преяждането преди сън е враг номер едно.

За да се пренесете лесно в мечтания свят на сънищата, е добре да забравите и за алкохола. Вярно, питиетата карат човек да се чувства отпуснат и сънлив, но те могат да намалят качеството на съня. Кафето, чаят, какаото, шоколадът и колата също трябва да се избягват вечер, защото ободряват и затрудняват заспиването.

Стимулант с ефекти, подобни на кофеина, е и никотинът. За това избягвайте пушенето преди лягане или в случай че се събудите по средата на нощта.

За да спите пълноценно, ограничете приема на течности, преди да отидете в леглото си. Изключете телевизора, компютъра, смартфона поне час преди лягане, тъй като светлината на електрическите уреди стимулира мозъка.

Започнете да си почивате 30 минути преди лягане, слушайте релаксираща музика и не правете нищо.

Отпускащо действа преди сън има горещата вана, както и топла чаша с мед и мляко.

Добър помощник за здрав сън са и кратките разходки, които ще ви позволят да изпуснете парата след тежък ден и да забравите за тревогите.

Ако сте свикнали да правите упражнения, правете ги сутрин или следобед. Упражненията малко преди лягане само могат да попречат на съня.

Освен навиците ни преди лягане от изключителна важност е и обстановката, в която спим. Към здравия сън предразполагат приятната температура, тъмната и тиха стая, удобните възглавници и комфортното легло.

Всъщност при толкова много удобства може да ни е трудно да станем на сутринта. Но помнете, че ако останете в леглото по-дълго от необходимото, дори през почивните дни, това може да наруши навиците ви за сън и да попречи на съня ви през следващата нощ.

Следвате тези правила и ще спите като къпани, а на сутринта ще сте презаредени и готови за нови подвизи.
Източник: sanovnik.bg