Новите лични карти в Европейския съюз трябва да са с размера на банкова карта, да имат снимка и два пръстови отпечатъка на собственика си. За това се разбраха европейските институции, които разглеждат проект за установяване на общи стандарти за документите за самоличност, съобщава „Монитор“.
 

Според тях личните карти в ЕС трябва да притежават минимални общи параметри, за да могат по-лесно да се разпознават и да са по-сигурни срещу фалшификации.
 
Всички лични карти в ЕС ще бъдат с формат ID-1 (като на банковите карти), ще имат зона за машинно разчитане и ще трябва да отговарят на стандартите за сигурност на Международната организация за гражданско въздухоплаване ICAO. Снимката и два пръстови отпечатъка в цифров формат трябва да се съдържат в безконтактен чип.
 
Картите ще съдържат и буквен код на страната на издаване на документа. За разлика от сегашните български карти, където той е вписан върху картата на България, в новия модел всички кодове ще са върху флага със звезди на ЕС.
 
Новите карти за самоличност ще са с валидност от 5 до 10 г. и ще са безсрочни за хора над 70 г.
 
Властите в страните членки ще имат 2 години, за да се подготвят за издаването на новия тип лична карта.
 
Брюксел няма да настоява за незабавна подмяна на документите за самоличност. Те ще бъдат заменяни след изтичането на срока им. Картите без възможност за машинно разчитане на информацията обаче ще станат невалидни до 5 г.
 
Очаква се страните членки да одобрят споразумението, договорено от тяхно име от румънското председателство на ЕС, заедно с Европейския парламент и Еврокомисията, в близките седмици.
 
Евродепутатите трябва да го гласуват преди да се разпуснат през април, след което ще започне да тече двугодишният подготвителен период.
 
Междувременно съветът на ЕС съобщи, че е постигнато споразумение с Европейския парламент по промяната на правилата за издаване на визи.
С промените ще бъде дадена възможност заявленията за виза да бъдат подавани до шест месеца предварително и не по-късно от 15 дни преди пътуването. Попълването и подписването на заявленията за виза ще може да се извършва по електронен път. Въвежда се уеднаквен подход при издаването на многократни визи за редовни пътници до ЕС за срок, който постепенно се увеличава от една до пет години.
 
За да могат държавите от ЕС да покриват съответните разходи, таксата за виза ще се увеличи на 80 евро. Размерът на таксата ще може да се преразглежда на всеки три години.