Сърбия е сред топ дестинациите, които българите избират за Нова година. За Коледа нашенците отскачат и до Дубай. Тази година има и нова държава, която се отличава с повече оферти - Черна гора. Това показват данни, предоставени на Vesti.bg.
Абсолютният фаворит обаче за втора поредна година остава Банско. 

Средната сума на предлаганите оферти за съседните ни страни е около 300 лв., като това е цена за три нощувки и транспорт. Средната сума за пакетите за Западна Европа е 700-800 лева, показват данните на Grabo.bg. 

По традиция най-предлаганите дестинации за Нова Година в чужбина са Гърция, Турция, Македония и Сърбия. У нас първенци са Банско, Пампорово, Велинград и Боровец, разказа Велизар Величков, Търговски Директор на Grabo.bg. 

Данните обаче показват, че през тази година цените за Турция са сравнително по-ниски в сравнение с минали години. Причината за това са многото атентати и политическата обстановка в южната ни съседка. 

Средно между 75 и 163 лева излиза нощувката за двойна стая у нас за Коледа, а за чужбина - от 135 до 416 лева, показват данните на Trivago - една от водещите търсачки за хотели в света, която сравнява цените за настаняване в повече от 1.3 млн. хотела от над 200 сайта за резервации. 

За Нова година нощувките вече са доста по-скъпи - за България - от 109 до 273 лева, а зад граница - от 72 лева до 360 лв. 

Най-търсените дестинации у нас за Коледа са Банско, София, Пампорово, Велинград, Боровец. Средната цена на нощувка в Банско е поевтиняла и е около 153 лв. за двойна стая, докато тази в Боровец е поскъпнала и е около 163 лева. Най-евтино според данните е в София - 75 лева.



В чужбина картината вече е доста по-различна - най-търсените градове са Рим, Виена, Барселона, Дубай, Прага. 416 лева е средно нощувката в Дубай, което е с 11% по-евтино в сравнение с миналата година.

С цели 64 на сто е поскъпнало спането в Прага - средно 221 лв. за вечер за двама. 

Най-солено за Нова година у нас излизат Банско и Боровец - средно 253 лева и 273 лева за вечер в хотел. Според данните на Trivago българите избират едни и същи места у нас и за Коледа, и за Нова година. За чужбина обаче има разместване - в топ дестинациите влизат вече Белград и Ниш, където средно нощувките излизат по 203 и 72 лева. От най-търсените градове за ЧНГ Виена излиза най-скъпо - 360 лева. 

Милано е поевтиняло и нощувката за двама излиза 195 лева. 

Най-търсените хотели са четиризвездни, следвани от тези с три звезди и тези без категоризация.