Предлагаме ви 3 рецепти + 1 идея за по-дълготрайно съхранение
Мариновани яйца


Продукти: Ако няма кой да изяде останалите от Великден яйца, решението е: мариноване, пише Elle. Принципът е като при всяка друга туршия. Обелете сварените яйца и ги консервирайте в смес от сол, подправки и оцет (ябълков – ако искате яйцата да запазят цвета си и да нямат силен дъх на оцет). Така ще съхраните за по-дълго този здравословен източник на протеини с ниско съдържание на мазнини и калории.
Приготвяне: Наредете обелените яйца в буркан и ги залейте с вода, в която сте сварили оцета, солта и по желание – подправки. Можете да добавите лук и черен пипер. А ако използвате червено цвекло, яйцата ще порозовеят и ще станат още по-интересни на вид. Затворете буркана плътно и съхранявайте в хладилник – така можете да съхранявате яйцата с месеци. Изчакайте поне седмица, преди да отворите за консумация.

Салата Мимоза



Продукти: 5 варени яйца * 500 г майонеза * 3 картофа * 1 глава червено цвекло * 2 моркова * 4 кисели краставички * 2 глави лук * 1 стрък зелен лук * 200 г риба тон (или шунка).
Приготвяне: Сварете поотделно и после поотделно настържете картофите, морковите и цвеклото. Нарежете поотделно лука (на ситни кубчета) и зеления лук (също на ситно). Отделете белтъците от жълтъците и ги настържете. На дъното на стъклена прозрачна купа започнете да нареждате на пластове, като най-напред сложите отцедената риба тон (по желание можете да я замените с шунка). Покрийте със слой майонеза. Изсипете отгоре настърганите белтъци, отново намажете с майонеза и така редувайте с майонеза цвеклото и картофите. Над последния слой майонеза поръсете със ситно накълцания зелен лук и завършете с настърганите жълтъци. Декорирайте с чери доматчета.

Аспик с шунка и варено яйце



Продукти: 2 варени яйца * 120 г шунка * 50 г сварени зеленчуци по избор * 500 г аспик (желирана смес).
За аспика: 50 г желатин * 450 мл бульон по избор * 50 мл бяло вино.

Приготвяне: Накиснете желатина в 150 мл вода. Загрейте бульона (без да завира, добавете го към вече набъбналия желатин и бъркайте до пълното му разтваряне. Подправете с виното и сол на вкус. В изстудени купички (или избрани от вас форми) налейте тънък пласт аспик. Подредете нарязаните варени яйца и залейте с още аспик. Оставете за малко в хладилника. Наредете отгоре отцедените зеленчуци и покрийте с нов слой желе. Отново охладете. Накрая подредете и нарязаната шунка, залейте с останалия аспик и върнете в хладилника. Преди сервиране, потопете за кратко формичките в гореща вода и обърнете, за да освободите желето от тях. Можете да сервирате и направо в купичките, ако предварително сте се погрижили за украса по ваш вкус под последния пласт аспик.

Японска супа „Рамен“



Продукти: 4 варени яйца * 500 г нудли „Рамен“ (или друг вид нудли) * 600 г свински гърди (без кост) * 50 г джинджифил (корен) * 150 мл соев сос * 2 листа кори нори * 1 бр. звезден анасон * 6-8 зърна черен пипер * 1 връзка пресен лук.

За соевия бульон: 300 мл соев сос * 1 лист кори нори * 10 г сушени гъби шийтаке * сол * 1 л пилешки бульон.

Приготвяне: Нарежете свинските гърди на няколко едри парчета и ги запържете в олио до придобиване на златиста коричка. Добавете в тигана звездния анасон, черния пипер, 1 лист нарязани кори нори, соевия сос и 500 мл вода. Похлупете с капак и оставете месото да се задушава до омекване (около час или половина-два). След като извадите месото, оставете обелените яйца да преседят в останалия от месото горещ бульон. Започнете приготвянето на соевия бульон, като в касерола налеете 500 мл вода и всички продукти за него с изключение на пилешкия бульон (кората нори трябва да е нарязана, солта е на вкус). Оставете сместа за 10-на минути върху котлон и я прецедете от подправките, преди да я добавете към бульона. Загрейте получения бульон на слаба температура. Кипнете нудлите според указанията на опаковката и ги прецедете. Нарежете яйцата на половини, свинското – на тънки пържолки, а третия лист нори и пресния лук – на ситно. Сипете от нудлите в купички, залейте ги с бульона и подредете отгоре свинското, яйцата, кората нори, лука и гъбите от прецедения бульон.