Над 120 котки участват този уикенд на международно изложение в музея "Земята и хората", предаде БГНЕС. 
БГНЕС

"Няма съмнение, че всяка котка е най-хубавата и най-любимата за стопанина.


За съжаление има такива, които им е трудно да преодолеят, че други котки печелят.

Така или иначе всяко животно се оценява по стандарт и по принадлежност – дали е британка, ангорска или друга", заяви съдия Христо Симеонов, цитиран от БГНЕС. Съдиите правят своите оценки след като сравнят окраски, групи, пол, възраст. 

Котките се оценяват по стандартите за породи, определени от Европейската федерация по фелинология. Журито се състои от четирима международни съдии: 

Жоел Мони (Швейцария), Исабел Мейлард Киавуцо (Швейцария), Вендел Ступ (Швейцария), пробационен съдия Анжела Фомичева (Латвия), стажант-съдия Христо Симеонов (България), който е и международен секретар на Националната федерация по фелинология.

 

БГНЕС

Според световните правила кастрираните котки също участват и се състезават помежду си в отделни класове. Най-красивата от тях получава купа „Домашна котка”.

В края на всеки от двата дни номинираните котки се показват на общото съдийско жури в церемонията Бест Ин Шоу и най-красивата от тях става победител на изложбата на деня.
БГНЕС

Изложбата се провежда в столичния музей традиционно от 1995 година. Присъстват изложители от Финландия, Швейцария, Норвегия, Румъния и Гърция. Животните се състезават в 4 категории.

Любителите на котките могат да се срещнат с тях и в неделния ден.
БГНЕС 

 

БГНЕС
Международно изложение на котките
БГНЕС
БГНЕС
БГНЕС