Руският културно-информационен център в София продължава да работи засега, но според информация на ТАСС директорът му е сред дипломатите, които трябва да напуснат България до 3 юли, предаде БТВ.

Мотивите за изгонването на най-големия брой в историята на България служители на руската мисия са заплаха за националната сигурност и нарушение на принципа на реципрочност.

Според Министерството на външните работи заетите в посолството на Руската федерация следва да бъдат в рамките на до 23 дипломатически и 25 технически служители. Този аргумент отговаря на нивото на двустранните отношения. Москва обаче реагира остро.

От мисията си тръгва пълномощният министър на Руската федерация Филип Воскресенский - най-високопоставеният дипломат сред 70-те изгонени служители. Той обяви  какви промени настъпват в консулските руски служби у нас.

"В резултат на това се закрива нашето генерално консулство в Русе, от което всички служители са изгонени, почти всички служители са изгонени и от генералното консулство във Варна. Всички трябва да напуснат България до 3 юли. Като се имат предвид членовете на семействата им това са повече от 200 души", пише Филип Воскресенский.

Проверка на БТВ е установила, че генералното консулство в Русе е затворено, а генералният консул е в отпуск от седмица и се намира в Москва.

През целия ден районът около руското консулство и в морската столица остава спокоен.

В София Руският културно-информационен център продължи да работи и да записва за езикови курсове и занималня.

Външно министерство мотивира действията с две основания - реципрочност и заплаха за националната сигурност.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява, че очакването на българската страна е Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург. Москва обяви, че ще отговори на София с реципрочни мерки.

„Става въпрос за опити на загубилия доверие парламент и намиращия се в оставка български кабинет да нанесат разрушителен удар по отношенията с Русия и по механизмите на двустранния диалог. Уверени сме, че това е направено по заповед отвън“, заяви по-рано днес Мария Захарова.

Още в края на април по време на посещение в Киев премиерът в оставка Кирил Петков изразени намерение да се намали размера на руската дипломатическа мисия у нас.

Преди 3 години бившият външен министър Соломон Паси обяви, че в руското посолство има около 70 шпиони, тогава той обвърза случая "Скрипал" като евентуален повод за изгонването им.

Междувременно българското външно министерство обяви, че всякакви призиви за дарения в подкрепа на руски военни са абсолютно недопустими. Реакцията е по повод публикация в социалните мрежи на руската мисия в София, в която се призовава за дарения за войниците, които се бият в Украйна.