Замърсяването на въздуха в големите градове е факт. То е причина за десетки хиляди заболявания и смъртни случаи. У нас, оказва се, замърсяването на места е в пъти по-високо от средното допустимо, което многократно увеличава риска от сериозни и животозастрашаващи здравословни проблеми.

По данни от платформата за измерване на индекса на замърсяване на въздуха в различните райони на света aqicn.org, столичният квартал „Надежда“ е един от най-застрашаващите здравето на населението. Кварталите „Дружба“, "Младост", „Павлово“ и „Красно село“ също попадат в злощастната класация.

Не само живеещите в тези райони са засегнати от замърсяването на въздуха. Вредните частици се разнасят из цялата страна, образувайки смог над най-големите градове с по-гъсто население.

Решения има, някои европейски столици показват добри примери и практики, водещи до положителни резултати, от които бихме могли да почерпим идеи за справяне с проблема. А дотогава вижте какво можете да направите в ежедневието си, за да предпазите здравето си от замърсяването във въздуха.

1. Препоръчително е преди да излезете от вкъщи да се информирате за нивата на замърсяване във вашия район. Те могат да се проследят в реално време на платформата за изчисляване на индекса за качество на въздуха aqicn.org. Вече има и разработени мобилни приложения за изчисление на замърсяването на въздуха. Можете да се възползвате и от някое от тях.

2. Ползвайте маска за лице или шал. При наличие на повишена концентрация на вредни частици във въздуха слагайте маска или шал, за да предпазите навлизане на тези частици в дихателната система.

3. Снабдете се с домашен пречиствател за въздуха. В някои силно замърсени райони на света тези устройства са почти задължителна част в градските жилища. Въздухът, който дишаме у дома също има нужда от пречистване, тъй като при проветряване навлизат същите тези болестотворни частици и замърсители.

4. Намалете цялостното замърсяване и в дома си. Важно е да осъзнаем, че дори да живеем в сравнително екологично чист район това не означава, че въздухът в затвореното пространство, в което живеем, е безопасен.

В домовете често присъстват силно събиращи прах предмети като стари възглавници, мокети, стари дюшеци, пердета. Отървете се от тях или ги почиствайте щателно през няколко седмици, за да сте сигурни, че в дома ви не се събират нездравословни нива прах и микроорганизми.

5. Внимавайте какво изгаряте в дома си. Не само, че отоплението на въглища и дърва е крайно вредно както за дома ви, така и за околната среда и общото замърсяване на населеното място, но и горенето на тамян, свещи и други подобни вреди много на качеството на въздуха в дома.

6. Избягвайте придвижване с велосипед през зимните месеци. Някои хора предпочитат екологичния метод на придвижване с велосипед, който обаче през зимните месеци не е подходящ. Физическото усилие при каране на колело предполага задъхване и дишане през устата, което увеличава навлизането на вредни газове директно в респираторната система.

В добавка повишените нива на мъгли, смог и изпарения от изгорели газове и горива по пътищата многократно влошават здравето.