Обществената нагласа е, че тази година ще отбележим незапомнен по скъпотия Великден. Груби сметки показват, че най-големият харч ще е за трапезата, на която по традиция има агнешко месо, яйца и козунаци, пише "Марица".

На фона на драстичното поскъпване по веригата от производствените разходи -  заради скока на горива, фуражи, консумативи, заплати и др., до търговската надценка цените до крайния потребител са почти двойни спрямо миналата година.

По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) обаче потребителската кошница на пловдивчани няма да излезе толкова скъпа, ако се пазарува разумно. Експертите са изчислили, че тази година великденското меню за едно четиричленно семейство средно за област Пловдив излиза 158,75 лв. (виж таблицата), което е с 19 лв. повече спрямо 2022 г. 

В сумата са калкулирани общо 21 продукта, между които агнешка плешка, яйца и козунаци, включително и разходи за салата и напитки. Под 200 лв. излиза ​същото меню и в още 8 областни града в страната. Естествено, според възможностите си някои хора ще похарчат по-малко, а други доста повече от приложените сметки. 

Тази година цената на агнешкото месо е между 10 и 12 лв. за кг живо тегло, ако се купи на място от фермата. В търговската мрежа обаче минава 30 лева. Още месец преди Великден търговци ударно вдигнаха цената на българското агнешко месо. В пловдивската верига „Лекси“ килограм охладен агнешки бут струва 31 лв.

В "Лидл" в момента върви промоция на прясно агнешко, произведено в България - 20,95 лв. е най-високата цена за задна плешка, предна четвъртина струва 19,45 лв./кг, като парчето от почти 2 кг излиза 37,75 лв. 

В "Кауфланд" доставките на прясно агнешко родно производство ​са ограничени, ​но пък се предлага ​в изобилие вносно замразено. Учудващо е, че тази година няма внос от Нова Зеландия както предни години, но за сметка на това има от Испания и Гърция.

Цената на замразени агнешки гърди от Иберийския полуостров е 19,99 лв./кг, а опаковка от почти 2 кг излиза 35 лв. Гръцки са замразените агнешки глави и карантията за дроб сарма, които са с цена 4,50 лв./кг. Иначе на едро в Пловдив цяло агне върви за 21,20 лв./кг, за бут цената е 22,25 лв./кг, а за плешка - 21,75 лв./кг. В специализирани месарски магазини тарифите са съответно 21,85 лв./кг, 22,85 лв./кг и 21,45 лв./кг. В сравнение с миналата година цените на агнешкото са завишени с между 5 и 10 лв.

Голяма търговия с агнета се върти в интернет. Цената на живото тегло варира от 10 до 12 лв./кг, а животните, които се предлагат, тежат между 15 и 30 кг. Като се махне кожа, дреболии и др., които са около 7 кила, остава рандеман с приблизителна цена 20 лв./кг.

„Цената на агнешкото месо за предстоящите празници ще бъде с два лева по-висока от миналогодишната, около 12 лв. живо тегло. Това поскъпване се налага заради скъпите фуражи, инфлацията и ред други причини. Оттам насетне в магазинната мрежа ще гони 30-35 лв. агнешкото месо. Представяте ли си? Не трябва да го допускаме! При живо тегло около 12 лв. максималната цена на агнешкото в магазинната мрежа не трябва да бъде повече от 24-25 лв. за килограм. Трябва да направим всичко възможно бедният ни потребител да бъде защитен“, коментира ситуацията с цените на агнешкото Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите.

Продават ги от 2 до 60 лв.

Евтиният козунак не означава лошо качество

Въпреки поскъпването на брашното и яйцата, цените на козунаците като цяло са приемливи, още повече че в повечето магазини са на промоция, а срокът им на годност е поне до края на месец май. Най-евтините, повечето от които са с тегло 400 грама, струват от 2 до 3,50 лв./брой. Има обаче и много скъпи козунаци, които гонят 60 лв., а в цената е включена и луксозна опаковка.

Във фурните цените на великденския хляб варират според грамажа и добавките за овкусяване, като локум, сушени плодове, парченца шоколад и ядки.  Според пекаря Георги Крумов най-ниската цена за обикновен козунак е пет лева, а около 6,50 - за тези с пълнеж.

"Използваме яйца, домашно мляко, мас. С всички разходи остава 40% брутна надценка, но имаме да плащаме и ток, и заплати. Миналата година козунаците струваха 4 лева, но оттогава единствено е намаляла цената на олиото. Козунаците само с вода и брашно може да струват и около 3 лева за 500 грама.

Ако козунакът е по-евтин, това невинаги означава, че е с по-лошо качество. Това показва, че той не съдържа допълнителни съставки, като шоколад, ядки или локум, а си е чисто тесто, коментира Мариана Кукушева, председател на Съюза на сладкарите и хлебарите. Тя съветва потребителите да търсят традиционния български козунак, а не вносния, който често съдържа различни консерванти. По думите <210>, българският козунак е по-обемен, по-лек и има хрупкава коричка с карамелизирана захар.

 

Вносът от Украйна е безопасен

Агенцията по храните със засилен контрол на агнешко и яйца

Традиционно за празниците Великден и Гергьовден от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършват засилени проверки и контрол както на българските производители и търговци, така и на вносните храни. На този етап има внос на охладено агнешко месо от Северна Македония и Хърватска, както и яйца от Полша и Украйна. 

Специално за яйцата от Украйна, внесени у нас в периода 9-19 март 2023 г., от Съюза на птицевъдите реагираха остро поради съмнение за качеството. Няма място за притеснение.

На яйцата от Украйна, всяко от което е с код на черупката, е извършен анализ в акредитираната Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология. Пробите са изследвани за забранени за употреба ветеринарни лекарствени продукти, антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали, както и за  радиоактивност.

Резултатите са отрицателни. Това обяви д-р Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ.

Тя уточни, че освен на яйцата са взети проби от всяка партида и на вносните меса, които са от трети страни. Засилените проверки ще продължат до 17 април на база оценка на риска, но регулярният контрол на БАБХ продължава и след това. На масиран контрол се подлагат обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

Фокусът е върху агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боята за яйца. Следи се за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка. По време на почивните дни и дните на официалните празници до 17 април 2023 г. вкл. са осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

От БАБХ приемат сигнали за нередности на горещия си телефон 0700 122 99, както и през онлайн формата на сайта.

Нова нелоялна практика

Търговци рекламират промостоки, после се отмятат

Магазини за хранителни стоки опитват да се оправдаят, че няма да могат да доставят промоционални стоки поради „непредвидени обстоятелства“ или „технически“ и „печатни“ грешки в актуалните си рекламни брошури. Това е най-новата нелоялна практика в навечерието на Великден, забелязана от онлайн платформата „Ние, потребителите“. 

Схемата работи така. Търговецът отпечатва брошурите за новия период и ги разпространява по обичайно ползваните от него канали.

След като са достигнали до N на брой потребители, които въз основа на тях и бюджета си правят планове за седмичното пазаруване, в средата на периода на валидност на офертата дружеството изпраща съобщения през някои медии, че рекламираните намалени продукти няма да бъдат предлагани на клиентите, ще бъдат налични на по-високи от обявените цени или директно се предлагат по-скъпи алтернативни артикули.

Подозрение за фиктивни намаления буди и фактът, че характерните за Великден изделия вече са на промоция, преди да са били с друга цена. 

„Ключовата дума при пазаруването за празниците е „промоции“. Въпросът обаче е дали стоката изобщо някога е била продавана известен период от време на редовна цена, или е пусната за първи път и търговецът е решил да постави една стара цена, която никога не е била прилагана в неговия обект, да посочи привлекателен процент намаление и новата цена, която може да се окаже, че не е чак толкова изгодна при съпоставка с налични предложения на други места“, коментира основателят на платформата Габриела Руменова.

Дали са истински намаленията, трябва да установи Комисията за защита на потребителите, като изиска документи - кога стоката е пусната за продажба, на какви цени и как са се движели тези цени във времето.

Потребителите обаче също е полезно да правят своите проучвания, защото дори намалението да е реално, няма гаранция, че това е най-ниската цена на пазара в момента за тази стока.

Яйцата с исторически ценови връх, вече достигат 70 ст. за брой

Не е новина, че увеличението на яйцата е двойно спрямо миналата година, поне на рафтовете в търговската мрежа. Българските птицевъди калкулират средна цена от 0,32 лв./брой, сочи справка на Евростат. По магазините обаче цените варират според размера на яйцата от 0,43 лв. до 0,70 лв./брой. Иначе едровата цена за първата седмица на април е 0,41-0,42 лв./брой, показва последната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

За сравнение: за същия период на миналата година цената на едро на яйцата е била 25 ст. В "Лидл" се предлагат и яйца с биосертификат, произведени в Гърция, като единичната бройка е 1 лев.

В "Метро" отново има сварени и боядисани яйца - българско производство, от 10 броя в промоционална опаковка струват 7,29 лв., а немските са по 6 броя и с цена 6,29 лв. Пак там се продават пъдпъдъчи яйца в двойна опаковка от 12 броя, с обща цена 5,49 лв. Боядисани немски яйца по 6 броя има и в "Кауфланд" на цена 7 лв.

Онлайн търговец предлага интересни, но скъпи яйца, с единична цена 2,50 лв. Промотират се като яйца от свободно отглеждани гвинейски птици, популярни и като токачки, а опаковка от 20 броя струва 50 лева. Екзотичните яйца били с двойна хранителна стойност спрямо кокошите, а срокът им на съхранение - до 6 месеца. Имали изключително дебела и богата на калций черупка.

От ДКСБТ отчитат, че поредното покачване на яйцата, започнало през 2022 г., бележи ценови връх. В началото на миналата година цената на яйцата тръгва от ниво 22 ст./бр. В периода средата на февруари-началото на април трендът е възходящ и цената стига до 0.28 лв./бр., като поскъпването за този период е 33%.

От средата на юли отново се заражда възходяща тенденция, която през есента придобива стръмен характер. В края на годината цената на яйцата стъпва на исторически ценови връх от 40 ст. Поскъпването за периода юли-декември 2022 г. е 54%, а спрямо началото на годината то е 82%. Средногодишното поскъпване на яйцата спрямо предходната година е 47%.

Според експертите от ДКСБТ основната причина за повишението на цените на яйцата през 2022 г. е ограниченият внос. През последните години не се наблюдаваше поскъпване на яйцата, тъй като имаше значителен внос на по-евтини. След началото на войната голяма част от полските яйца се изнасят за Украйна. От друга страна, заради птичия грип се наблюдава дефицит на яйца както у нас, така и в други страни.

 

И салатата по-скъпа

Домати и краставици по петарка, връзка зелен лук гони левче

Независимо от цената на зеленчуците българинът няма да се лиши от традиционната великденска салата, която тази година също излиза по-скъпо. На борсата край Първенец едровата цена на марулите е от 90 стотинки до лев, а по пазарите надценката е различна - между 20 и 50 стотинки. Салатата айсберг традиционно се продава по-скъпо - от 3 до 4 лв. за брой.

Краставиците на тържището са между 3,50 и 4,20 лв./кг, а в търговската мрежа стигат 5 лв. Някои хипермаркети са обявили промоция и продават килограма за 2,99 лв. Най-евтините домати на борсата са 2,50 лв., а най-скъпите - 3,90 лв. По пазарите, където не правят промоции, вдигат ценовата летва на същата стока до 5 лв. Връзка зелен лук, който на стоково тържище „Родопи 95“ струва 0,30-0,35 лв., в магазините е увеличен два пъти.

От Министерството на земеделието отчитат разнопосочни ценови изменения за последната седмица.

При търговията на едро с основните зеленчуци има поевтиняване между 3,9 и 14,8 процента при българските оранжерийни и вносните домати и краставици. Към 31 март 2023 г. средните цени на едро на оранжерийните домати са с 18% под нивата отпреди една година.

По-умерено е годишното понижение на цените на краставиците - с 0,8% за оранжерийните и с 5,5% за вносните. Същевременно вносните домати, ябълките, червеният пипер и картофите са поскъпнали с от 5,7 до 44,1 процента.