Масово 10-12-годишни деца вдишват райски газ и правят клипчета за Тик-Ток под въздействие на „веселите балони“. Един такъв се продава средно за около 10 лева, съобщава „Телеграф“. Има ги масово онлайн, а балони със "смехотворен газ" могат да се купят и на улицата. Ограничения за продажбата им няма.

Родителите на подрастващите са шокирани от новата мода и все по-често призовават институциите да вземат мерки. Балоните съдържат диазотен оксид, химично съединение с формула N2O, което при вдишване предизвиква чувство на еуфория. Това е причината и за името „райски газ“. Заради анестетичен ефект се използва в хирургията и денталната медицина.

Корнелия Нинова: Проверките за продажбата на райски газ вече дават резултат

Използва се и при двигателите с вътрешно горене - добавен към горивото, увеличава мощността им. При нормални условия представлява безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус. Друго негово приложение е в хранителната индустрия като пропелент във флакони с бита сметана. Диазотният оксид е дисоциативен анестетик с дългогодишна употреба в медицината. Няма закони, които забраняват продажбата и евентуалната му употреба от деца.

Мода

Привидно безвредната му форма е и причина към момента да няма никакъв контрол за продажбата му. А самата мода с балоните с райски газ тръгна отпреди 10-ина години от морето, където в курорта Слънчев бряг масово балоните се продават на предимно скандинавски туристи.

„Онзи ден се наложи да придружа дъщеря ми до спешно отделение. Малко след нас пристигна младо момиче - без придружители, треперещо и босо, с ужасно затруднено дишане и конвулсии. Нямаше епилептичен пристъп или ковид. Тръгнахме си по едно и също време. Нея я изпратиха към токсикология да се лекува, защото от 3 месеца не можела да ходи заради дишане на райски газ от балони, а преди това си поръчвала 3 месеца“, разказва потресена майка във Фейсбук.

Други родители също споделят, че често деца посещават токсикология на „Пирогов“ заради прекомерна злоупотреба с райски газ. Медицински специалисти твърдят, че прекаляването с диазотния оксид причинява редица увреждания - дефицит на B12, мегалобластна анемия, неврологични увреждания и др. „Ако познавате деца, които има вероятност да залитнат по тази нова мода, разкажете им. Ситуацията е ужасяваща“, призовават препатили родители.

Печалба

Оказа се, че балоните и флаконите с газ могат да се поръчат и с доставка. През учебно време дори дилъри ги доставят директно на тийнейджърите в училище през голямото междучасие. Модата с балоните от морето това лято тотално се пренесе в София, показва проверка на „Телеграф“.

Млади момичета се наемат за промоутърки на този вид услуга по дискотеките. Само едно момиче пласира в нощните заведения между 200 и 300 балона. Запознати твърдят, че на вечер по дискотеките се правят по около 1000 лева оборот от продажбата на балони с райски газ. „Дъщеря ми, която е в пети клас, ми сподели, че е масово и повечето деца ги употребяват. Батко й, който е абитуриент, го смята за тъпо и не го ползва, но негови съученици редовно си поръчват балони“, споделя друга майка.

„Цигарите и наркотиците винаги сме знаели, че са вредни. Обаче за райския газ според мен има яко дезинформация, за него не се иска да имаш 18, както ако искаш да си купиш „Марлборо“ и да е забранено. И се шири мнението, че като цяло е хем забавно, хем безопасно“, коментира пък тийнейжърка.

Опасно

Макар че според производителите и разпространителите диазотният оксид е безвреден, това не е съвсем вярно. Има доста странични ефекти, особено при прекомерна употреба. Един от най-честите е свързан със създаването на нереална представа за действителността. В медицината и стоматологията се използва за притъпяване на болка. Когато се предлага за забавление, вдишването му води до еуфория, откъсване от заобикалящата действителност и взрив от емоции. Това продължава от 2 до 5 минути, но всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как се отразява на деца.

Пряката опасност се състои в изпълнението на рутинни действия като слизане по стълби, пресичане на улици и т.н. Хората под въздействие на райски газ може да са опасни както за себе си, така и за околните. Често води до халюцинации, особено в комбинация с алкохол или някакъв вид наркотик, дори лек като тревата. Повечето прекалили най-често имат силен световъртеж, гадене и повръщане. Може да се стигне до обезводняване. Понякога води до висока температура и треска.

Често поради ограничаването на кислорода води до силна умора и затруднение на дишането. В по-редки случаи се стига до депресия и опити за самоубийство. Няма точен брой колко хора са починали от употреба на райски газ, но страничните ефекти също могат да причинят смърт.

КЗП започва денонощни проверки

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки за продажбата на райския газ. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

„Разпространението и използването на райски газ взема застрашителни размери. Трябва да се вземат решителни и бързи мерки. Ето защо КЗП започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и в социалните мрежи за продажба на това вещество. Ще се издават актове и ще се съставят глоби до 25 хиляди лева“, съобщи Нинова.

„Имаме добри закони, но лошо приложение“, каза още Нинова и съобщи, че БСП ще внесе законови промени, с които да се наложи забрана върху свободната продажба на райски газ на малолетни и непълнолетни. Нека всички да бъдем нащрек, призова вицепремиерът, обръщайки се и към родителите на деца.

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която да се забрани предлагането, продажбата (включително онлайн) и употребата от деца на райски газ – чл. 5б, нова ал. 5.