„Децата ни са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването на така наречения „райски газ“ заема застрашителни размери.“ Това каза министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и обяви, че започват масирани проверки за продажбата на веществото.

„Според Доклада на дирекция „Обществено здраве и здравен риск“, отдел „Токсикология“, с който се снабдихме днес от Министерството на здравеопазването,  веществото е изключително опасно.“ То може да предизвика оток на мозъка, в някои случаи и смърт, смъртоносна интоксикация, чрез задушаване, енцефалопатия, невропатия. Води и до безплодие.

„Трябва да се вземат решителни и бързи мерки. Това не може да остане така. Имаме два проблема. Единият е чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос.

Още на 15 май е имало заседание на Националния съвет по наркотични вещества, където след като са установили опасността от това вещество, участниците са решили, че тепърва трябва да правят анализ за необходимостта от предприемане на нормативни изменения и допълнения на законодателната рамка. И не се знае докога ще върви този анализ.

Нямаме никакво време за анализи. Днес и сега трябва да вземем спешни мерки“, поясни Нинова. И категорично заяви, че още днес от Комисия за защита на потребителите започват масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и в социалните мрежи на онлайн продажба на това вещество.

„Там, където установи, че това се случва, ще издава акт за временна забрана за продажба, който не спазва тази мярка, го грози глоба от 25 хил. лв.“, подчерта икономическият министър.

По думите й вторият въпрос е законодателен. Министър Нинова коментира, че екипът й е проверил и международния опит, като става ясно, че този въпрос в редица държави е уреден чрез забрани и чрез ограничения.

„Ние нямаме нормативна рамка. Затова помолих парламентарната група на БСП още днес, до часове, да внесе две думи, поправка в закона, които могат да спасят живота на много деца. Става дума за Закона за закрила на детето, където в текста, който забранява продажбата на цигари и алкохол да се добави и забрана за продажба на диазотен оксид, т.е. „райски газ“, обясни вицепремиерът.

В заключение тя заяви, че независимо от това дали ще има правителство или не – проблемът трябва спешно да бъде решен, защото касае живота на децата. Тя отправи апел към родителите да бъдат съпричастни и да сигнализират денонощно Комисия за защита на потребителите (КЗП), които ще имат ангажимента да реагират и своевременно да се отзовават на места, където е идентифицирана продажбата.