Йордан Янчев-Баневския и Жельо Тончев са с реабилитирани, т.е. – с чисто съдебно минало, съдействали са на разследващите по случая с отвличането на 16-годишния Златин и няма опасност да се укрият. Това са мотивите на Бургаския окръжен съд, за да освободи двамата похитители на ученика от Банево, съобщиха от Съдебната палата в Бургас, съобщава "Флагман".

Съдия Събчо Събев, който постанови определение, уточнява в мотивите си, че всички свидетели до този момент са разпитани и няма опасност двамата да окажат им окажат натиск. От магистратурата уточняват, че нямат законови основание да им наложат мярка.

Ето мотивите на Бургаския окръжен съд за освобождаването на Йордан Янчев и Жельо Тончев:

Бургаският окръжен съд прие, че разследването е в начален етап и от събрания до настоящия момент доказателствен материал може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са извършили престъпленията, по които имат повдигнати обвинения. Според съдебния състав разпитаните до настоящия момент свидетели разкриват в голяма степен събитията в този ден, касаещи поведението на обвиняемите и отношението им към пострадалия. В някои от тях, както правилно заяви защитата, има противоречия в показанията им. Има заключение по съдебно-медицинска експертиза, разпити и на други лица.

Настоящата съдебна инстанция счете, че от събрания доказателствен материал до настоящия момент, нито от начина и механизма на извършване на това престъпление и последиците от него, не може да направи еднозначен, категоричен и необорим извод, че е налице опасност и за двамата те да извършат други престъпления. Не е налице опасност и те да се укрият или да въздействат върху когото и да било, още повече, че към настоящия момент тези свидетели са разпитани и дали своите показания пред органите на разследването.

Видно от справката за съдимост на двамата обвиняеми, Жельо Т. е неосъждан. Йордан Я. е осъждан два пъти – за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 1 и е постигнал споразумение с Прокуратурата, като му е наложено наказание „Пробация“ през 2010 г. В следващата година отново е постигнал споразумение с Прокуратурата, одобрено от съда, като признава, че е извършил престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4 от НК и му е наложено наказание 6 месеца „Лишаване от свобода“. Актът на съда е влязъл в сила на 08.04.2011 г. и на основание чл. 66, ал. 1 му е определен три години изпитателен срок. Настоящото деяние е извън този срок.

Деянието е извършено на 7 май 2017 г., полицията е извършила  активни действия чрез разпити на свидетели, експертизи. Видно от материалите по делото, двамата обвиняеми са имали знанието за започналото разследване по досъдебно производство за изясняване личното им поведение и действия към З. Я. На основание ЗМВР те са били задържани за 24 часа и освободени, впоследствие отново призовани от органите на разследването и повторно задържани с постановление на прокурор за срок от 72 часа с цел искане от съда за постановяване на мярка за неотклонение.

За съда твърдението на защитата, че те са се явявали когато са били призовани от органите на полицията и разследването, е точно и обосновано. Ако те са имали намерение да се отклонят, укрият, въздействат върху свидетели или извършат други противозаконни действия по това разследване, то те са имали достатъчно възможност да сторят това, но не са го извършили.

В мотивите си Окръжен съд – Бургас отчете, че към настоящия момент и за двете лица няма данни по делото те да са имали други противозаконни действия, предхождащи престъплението им.

Междувременно от прокуратурата обявиха, че не са съгласни с решението на магистрата и протестират определението. Очаква се мярката им да се гледа съвсем скоро в Апелативния съд.