Безработицата в България е под средната за ЕС. По отношение на доходите сме най-ниски в ЕС, каза социалният министър Бисер Петков.
Това е и предизвикателството - да се работи за повишаване на доходите. Основният начин за повишаване на доходите е чрез трудовата заетост. Пенсиите са нетрудов договор, но при ниски доходи не можем да очакваме високи пенсии. От 1 юли всички пенсии ще бъдат преизчислени с по-голямата тежест на година осигурителен доход, което ще доведе до ръст с 3,8%, каза министър Петков.

Той коментира и предстоящия край на Българското европредседателство. "В края на председателството ни мисля, че успяхме да се справим с това голямо предизвикателство. Пълната оценка може да се даде от министъра на българското европредседателство, отбеляза социалният министър.

"Това, което предстои на 21 юни, редовно заседание на Съвета на министрите, което ще се проведе в Люксембург и след неговото провеждане можем да кажем до колко е било успешно. Много важен е оставащият един месец от председателството ни. Мисля, че реална промяна настъпва. Досиетата, по които се работи, предстои да бъдат приети от ЕП. В нашата област - на социалните въпроси - ще дам пример с директивата за командированите работници. В момента това, което предстои, е в пакета "Мобилност". Това са много важни въпроси. Установяваме, че България в областта на трудовите отношения е въвела стандарти, които сега се приемат в ЕС, допълни той.