Традиционни български ястия, приготвени с продукти от родни био производители, ще бъдат поднесени на ръководителите на 28-те държави членки на ЕС у нас в рамките на срещата за перспективите пред Западните Балкани на в София, която ще се проведе в четвъртък. Евролидерите ще пристигат ден преди форума и ще се срещнат на неформална вечеря по покана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск домакина Бойко Борисов, уточниха от министерството за БГ председателството на ЕС.
За тях са организирани и официален обяд на следващия ден в НДК, както и официална вечеря в „София Тех Парк“ при пристигането им у нас, пише "Монитор". 

„В менютата сме се постарали да използваме в най-голяма степен местни продукти, обработени по традиционно български начин“, каза главният готвач Борислав Паунов. На масата по време на официалния обяд ще бъдат сервирани три вида салати, а основни блюда са баница с трюфел, боб, леща и терина от дроб и ярешко роле с пресни картофи, сирене и горски гъби. Десертът пък е мляко с горски плодове и козунак с рози.

По време на вечерята пък европейските лидери ще опитат като предястие трилогия от салати-„Шопска“, „Снежанка“ и „Зелена“, предястието е вариация на кюфтета с лютеница и пържени картофи, а основното е биволско бонфиле от ферма в Стара планина със сос от български черни и бели трюфели, пюре от земна ябълка и пащърнак, гарнирани с бейби моркови. За десерт главният готвач е приготвил класически ореховки, обогатени с кисело мляко и рози и мус от малини и ягоди. „Това е моя интерпретация, която ще придаде на вкуса цветност, свежест и многопластовост“, обясни шеф Паунов.

Той поясни, че менюто лесно се адаптира за вегетарианците и гостите с хранителни алергии.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ