Енергийното дружество EVN предупреди, че сметките за консумиран през януари ток ще бъдат с около 30% по-високи от декемврийските, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
Причината за завишените суми е съкратения срок за отчитане на електромерите през декември – инкасаторите са правили засичането до 20-то чисто заради предстоящите коледно-новогодишни празници, обясниха от дружеството. Това означава, че абонатите, чийто падеж е през последната десетдневка на месеца, ще платят към януарския си ток и консумираното по време на празниците електричество. Увеличението ще засегне около ¾ от клиентите на EVN. В най-лошия случай става дума за общо 60 дни отчетен период.
По-високите сметки не са резултат на аномалия, обявиха от дружеството. Изключително ниските температури в средата на януари и газовата криза са другите два фактора, които са се отразили сериозно на консумацията на ток, а оттам – и на сметките. Потреблението на ток през януари спрямо останалите месеци е сериозно повишено, като пикът е отчетен на 13 януари в 20 ч. вечерта, когато консумацията е била с 20% повече от средното за годината.
Абонатът на енергийната компания ще остане без ток при задължение над 50 лева, гласи новата фирмена политика. Възстановяването на захранването ще става след пълно издължаване или след сключване на споразумение за разсрочено плащане. Решенията за спиране на тока се взимат по индивидуална преценка на териториалното звено на EVN, а разсрочването на дълговете ще става само по изключение, обясниха от дружеството.
Димана Тодорова,БЛИЦ