Опера, фолклор, история и вина от Тракия – това бяха акцентите в откриването на българското председателство, този път в Брюксел. В четвъртък вечерта се състоя специалния концерт в центъра за изкуства BOZAR.

"Това, което може би не знаете, е че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите вина в Европа", заяви министър Лиляна Павлова. Оперната прима Соня Йончева се присъедини към събитието от Ню Йорк, след което пожела на гостите "Наздраве" с чаша българско вино от тракийските земи. На събитието присъстваха премиера, президента, министри и представители на европейските институции. В програмата на концерта в зала BOZAR участваха също Софийската филхармония, хор "Ваня Монева" и пианистът Людмил Ангелов. Те представиха произведения от българската и от европейската музикална класика, както и фолклорни творби.

В духа на Трифон Зарезан, който по нов стил съвпадна с откриването на председателството, по време на коктейла европейските гости опитаха бутиковите вина F2F на изба New Bloom Winery, които се произвеждат изцяло от собствени масиви в Тракийска низина. Марката се разшифрова като face-to-face или „на четири очи“ – най-ефективният начин за общуване, ангажиращ всички сетива, разказаха от производителя.

Купажът F2F съчетава Каберне Совиньон, Сира и Регент се ражда след 14 месеца отлежаване в нови френски дъбови бъчви като и трите сорта са винифицирани и отлежават поотделно. „Щастливи сме, че можем да представим модерното лице на българското вино пред Европа и най-вече да демонстрираме какъв страхотен потенциал открива Тракийската низина дори и за редки и непознати сортове. Българското винарство преживява истински Ренесанс и вече сме една достойна конкуренция и на Стария, и на Новия свят вина“, споделиха още експертите.

Избата е единствената в България, която отглежда Регент и Дорнфелдер. Именно тези два сорта са сърцето на техните бутикови вина. Всеки сезон се бутилират лимитиран брой бутилки F2F. New Bloom Winery работи само със собствени лозя – близо 6000 дка в западнотракийска низина. През миналата година беше избрана за най-добрата изба на България. По време на откриването на председателството в София, избата отново се включи със свои вина от едноименната марка New Bloom, която също включва екзотичните сортове Регент и Дорнфелдер.