Европейско изследване посочи с какви гадости е натъпкано българското месо, данните са повече от шокиращи!
Фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция. По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада.
Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества. Това, че ядем месо, натъпкано с антибиотици, е още по-смущаващо на фона на честите скандали по темата храни - яйцата с фипронил, "кравето" масло, пълно с вода и неживотински мазнини, имитациите на сирене, направени с палмово масло и т.н.
В България най-голяма е употребата на тетрациклини, показват данните от доклада. Веднага след тях се нареждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин. Основният извод от доклада е, че като цяло използването на антибиотици във фермите в Европа е намаляло. Но това не важи за всички държави и както вече стана дума, нашата е сред изключенията. Относително добре е, че България е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322).
Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се увеличава. "За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици", коментират експертите на "Активни потребители" по повод на данните в евродоклада.
Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от "Активни потребители".
Антибиотиците в месото съвсем не са единственият проблем с храните у нас. При последния си, най-нов тест на маслото от "Активни потребители" засякоха забранен противогъбичен препарат, който умишлено се влагал в част от продуктите, за да са по-дълготрайни. Тогава анализът показа, че само две от 10 марки масло отговарят на изискванията. От държавната Агенция за безопасност на храните, която е на бюджетна издръжка, до момента нямат публикуван толкова подробен анализ или съпоставка на влаганите в храните непозволени съставки и медикаменти.
Последвайте ни
0 Коментара: